Ako ne smijete ili ne želite konzumirati mliječne masnoće u obliku mlijeka, vrhnja i sira, to ne znači i da se morate odreći kremastih umaka u svakodnevnom kuhanju.
Umjesto toga poslužite se receptom za sjajnu alternativu na bazi indijskih oraščića. Indijski oraščići prepuni su nezasićenih masnih kiselina i vitaminima B-kompleksa koji su važni za ljudski organizam.
Da biste dobili kremast umak, važno je imati dobar blender, ili indijske oraščiće namočiti u čistu vodu noć prije pripreme.
Valja napomenuti da se umak može napraviti s vodom, ali ćete bolje rezultate dobiti ako dodate biljni napitak od soje, indijskih oraščića, badema i slično. Pripazite samo da se koristite biljnom verzijom bez dodatnih šećera ili aroma poput vanilije.
Sastojci za umak:
150 g indijskih oraščića
250 ml vode ili biljnog napitka od soje
½ limuna
½ čajne žličice češnjaka u prahu
sol i papar po želji
Sastojci za ostatak jela:
400 g sušene tjestenine po želji
300 g otkoštene piletine po želji
malo ulja za prženje
Priprema:
1. Indijske oraščiće namočite u vodi noć prije kuhanja. Ako ste zaboravili napraviti taj korak, a nemate na raspolaganju moćan blender, oraščiće možete potopiti u vruću vodu oko sat vremena prije pripreme umaka.
2. Ocijedite vodu u kojima su se oraščići namakali te je stavite u blender sa začinima te malo-pomalo dodajte vodu ili biljni napitak. Dodajte tekućinu dok niste zadovoljni gustoćom umaka. Neki vole rjeđi umak, a neki nešto gušću teksturu.
Imajte na umu da će se umak zgusnuti kada malo odstoji i kada ga budete zagrijali u tavi.
3. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku tekućinu.
4. U tavi prepržite komadiće piletine koje ste prethodno posolili i poparili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju te se termički ne obrade do kraja.
5. Prelijte pečenu tjesteninu s pripremljenim umakom od indijskih oraščića i kuhajte na laganoj temperaturi par minuta dok se okusi ne sljube, a umak ne zgusne.
6. Prelijte umak s piletinom preko kuhane tjestenine i poslužite sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako želite da umak dobije lijepu žućkastu boju nalik na rastopljeni sir, u njega dodajte i nešto kurkume u prahu. Aromu sira dat će vam i koja žlica prehrambenog kvasca. Ako želite produbiti okus umaku možete se poslužiti i s dimljenom paprikom u prahu ili čili papričicama.
Od indijskih oraščića i biljnih pripravaka možete napraviti i slatki umak za kolače kao zamjenu za šlag ili čak smjesu za cheesecake. U tom slučaju smanjite količinu tekućine u odnosu na indijske oraščiće, a umjesto češnjaka, soli i papra stavite tekući zaslađivač poput meda, javorova sirupa ili agave.