Tjestenina s rajčicom i tunom
Tjestenina s rajčicom i tunom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ne može brže i jednostavnije: Recept za tjesteninu s tunom savršenu za vruće dane

06-06-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

U klasična, jednostavna talijanska jela koja se poslužuju u restoranima diljem Italije spada i sočna tjestenina s tunom. Taj recept najukusniji je s klasičnim špagetima, ali možete ga raditi i s drugim vrstama dugačke tjestenine.

Italija je poznata po mnoštvu restorana koji poslužuju jednostavna, ali vrlo ukusna jela, uglavnom bazirana na tjestenini. Priprema takvih jela traje manje od 15 minuta, pa su idealan izbor za brzo gotov ručak ili večeru, a vole ih i odrasli i djeca.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Ključan korak u pripremanju takvih jednostavnih recepata s tjesteninom jest da umaku dodate otprilike jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kombinacija masnoće iz umaka i škroba iz vode učinit će da se umak zgusne i primi za tjesteninu.

Tako to radi svaki respektabilni talijanski restoran, pa i Talijani kada kuhaju tjesteninu kod kuće.

Tjestenina s tunom - sastojci:

  • 500 grama špageta (ili druge dugačke tjestenine)
  • četiri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, zdrobljena
  • pola glavice žutog luka, sitno nasjeckanog
  • 400 grama pasirane rajčice iz konzerve
  • 150 grama tune iz konzerve
  • 30 grama nasjeckanog peršina

Tjestenina s tunom - priprema:

  1. Skuhajte špagete u velikom loncu u slanoj vodi, jednu minutu manje nego što piše na pakiranju.
  2. Pripremite umak dok se tjestenina kuha. Maslinovo ulje zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite ga dok ne pusti miris. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte rajčicu i pola šalice vode. Pustite da krčka tri minute pa dodajte tunu te maknite s vatre.
  3. Kada je tjestenina gotova, uzmite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala te procijedite tjesteninu.
  4. Dodajte tjesteninu u umak zajedno s ¾ šalice vode u kojoj se kuhala. Miješajte špagete dok se umak ne zgusne i ne primi za tjesteninu, jednu do dvije minute. Dodajte još vode u kojoj su se kuhali špageti ako je umak potrebno još omekšati.
  5. Pospite peršinom te prema želji dodajte sol i papar.

Dobar tek!

Dobar tek!

Savjeti plus:

  • ako je potrebno, konzerviranoj rajčici dodajte malo šećera
  • na veliki lonac vode dovoljna je jedna žlica soli; promiješajte tjesteninu jednom ili dvaput dok se kuha
  • tempirajte tjesteninu tako da se skuha taman kada završite umak; ako kuhanu tjesteninu ostavite u cjedilu, zalijepit će se i otvrdnuti kad se ohladi; idealno će biti da špagete direktno iz vode hvataljkom stavite u umak pa vam cjedilo neće ni trebati
  • ako se tjestenina zalijepi i otvrdni, omekšajte je s malo vode u kojoj se kuhala; nemojte je ispirati pod vodom iz slavine jer ćete tako isprati škrob pa se umak neće primiti za tjesteninu; umjesto vode, tjestenini možete dodati i malo ulja kako se ne bi stvrdnula.

Inspirirajte se ostalim receptima s tunom. 

Tjestenina s tunom i brokulom Odličan topli obrok, ali i salata: Recept za tjesteninu s tunom i brokulom Pasta primavera (ilustrativna fotografija) Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom Punjena zelena salata Malo kalorija, ali puno proteina: Evo ideje za fini i brzi ručak Tortilja s tunom i povrćem Kad je vani vruće: Brzi recept za fini ručak pun proteina gotov u pet minuta Rolada od povrća i tune blogerice Helene Pudić Ako tražite ideju za zdravi i ukusni ručak, bacite oko na ovu genijalnu roladu bez brašna

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još