Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Bez mlijeka, vrhnja i sira: Recept za najkremastiju tjesteninu s piletinom

29-04-2021 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako ne smijete ili ne želite konzumirati mliječne masnoće u obliku mlijeka, vrhnja i sira, to ne znači i da se morate odreći kremastih umaka u svakodnevnom kuhanju.

Umjesto toga poslužite se receptom za sjajnu alternativu na bazi indijskih oraščića. Indijski oraščići prepuni su nezasićenih masnih kiselina i vitaminima B-kompleksa koji su važni za ljudski organizam.

Da biste dobili kremast umak, važno je imati dobar blender, ili indijske oraščiće namočiti u čistu vodu noć prije pripreme.

Valja napomenuti da se umak može napraviti s vodom, ali ćete bolje rezultate dobiti ako dodate biljni napitak od soje, indijskih oraščića, badema i slično. Pripazite samo da se koristite biljnom verzijom bez dodatnih šećera ili aroma poput vanilije.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Tjestenina s rajčicom i tunom Ne može brže i jednostavnije: Recept za tjesteninu s tunom savršenu za vruće dane

Sastojci za umak:
150 g indijskih oraščića
250 ml vode ili biljnog napitka od soje
½ limuna
½ čajne žličice češnjaka u prahu
sol i papar po želji

Sastojci za ostatak jela:
400 g sušene tjestenine po želji
300 g otkoštene piletine po želji
malo ulja za prženje

Slika nije dostupna Hit-recept s društvenih mreža: Slasna tjestenina sa sirom gotova za tren

Priprema:
1. Indijske oraščiće namočite u vodi noć prije kuhanja. Ako ste zaboravili napraviti taj korak, a nemate na raspolaganju moćan blender, oraščiće možete potopiti u vruću vodu oko sat vremena prije pripreme umaka.

2. Ocijedite vodu u kojima su se oraščići namakali te je stavite u blender sa začinima te malo-pomalo dodajte vodu ili biljni napitak. Dodajte tekućinu dok niste zadovoljni gustoćom umaka. Neki vole rjeđi umak, a neki nešto gušću teksturu.

Imajte na umu da će se umak zgusnuti kada malo odstoji i kada ga budete zagrijali u tavi.

3. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku tekućinu.

4. U tavi prepržite komadiće piletine koje ste prethodno posolili i poparili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju te se termički ne obrade do kraja.

Slika nije dostupna Proteinska tjestenina: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

5. Prelijte pečenu tjesteninu s pripremljenim umakom od indijskih oraščića i kuhajte na laganoj temperaturi par minuta dok se okusi ne sljube, a umak ne zgusne.

6. Prelijte umak s piletinom preko kuhane tjestenine i poslužite sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako želite da umak dobije lijepu žućkastu boju nalik na rastopljeni sir, u njega dodajte i nešto kurkume u prahu. Aromu sira dat će vam i koja žlica prehrambenog kvasca. Ako želite produbiti okus umaku možete se poslužiti i s dimljenom paprikom u prahu ili čili papričicama.

Od indijskih oraščića i biljnih pripravaka možete napraviti i slatki umak za kolače kao zamjenu za šlag ili čak smjesu za cheesecake. U tom slučaju smanjite količinu tekućine u odnosu na indijske oraščiće, a umjesto češnjaka, soli i papra stavite tekući zaslađivač poput meda, javorova sirupa ili agave.

Pročitaj još
Pročitaj još