Gdje ideš? Idem kod bake. Vraćam se za par sati.

Tako bi mogao zvučati sasvim uobičajen razgovor u našem jeziku, no znate li da se u svakoj toj rečenici krije po jedna pogreška? Iako je svaka riječ pravilno napisana, neke od njih upotrijebljene su u pogrešnom kontekstu. Takve zamjene nisu rijetkost, a u nastavku ćemo spomenuti neke od njih.

JER ILI JEL?

Sigurna sam da mnogima smeta miješanje jer i jel, kao u primjerima: Ne jedem čokoladu jel sam na dijeti. Jer ima tko sličan problem? Ta je pojava sve raširenija među govornicima, pa pokušajmo razriješiti misterij.

Jer je veznik koji se upotrebljava u uzročnim rečenicama, možemo ga zamijeniti i izrazima zato i zato što. Dakle: Ne jedem čokoladu jer (zato što) sam na dijeti.

Nasuprot njemu imamo jel, odnosno skraćeni oblik skupa je li (je l') koji nalazimo u upitnim rečenicama. Standardnim jezikom rekli bismo Ima li tko sličan problem?, ali u razgovornom prolazi i Je l' ima tko sličan problem? Međutim, zamjena jer i je l' ni u kojem slučaju nije opravdana.

ZBOG ILI RADI?

Jeste li kad čuli da netko završio u bolnici radi bolesti? Ili da životinje stradaju radi ljudskih aktivnosti? Prijedlozi zbog i radi često se zamjenjuju iako svaki od njih ima drukčije značenje i ne bi trebali dolaziti u istom kontekstu. Vječne dileme: 10 najčešćih zamki s ije/je u koje više nećemo pasti

Želimo li iskazati uzrok, upotrijebit ćemo zbog, a ako pak govorimo o kakvoj namjeri ili cilju radnje, pravilno je reći radi. Najjednostavniji primjer na kojemu možemo uočiti razliku između uzroka i namjere glasi:

U bolnicu idemo zbog bolesti, a radi liječenja.

K ILI KOD?

Naravno, u bolnicu nitko ne ide da bi pokupio neku bolest, zato treba biti oprezan u izboru riječi. Kad već govorimo o posjetima doktorima, katkad su problematični i prijedlozi k i kod. Vječne dileme: 8 odgovora koje morate znati o seksu nakon trudnoće

Nije pravilna rečenica Idem kod doktora, smjer kretanja izražava se dativom s prijedlogom k ili samo dativom: Idem (k) doktoru.

No kad se vratimo, možemo reći da smo bili kod doktora.

NEKOLIKO ILI PAR?

Prethodni parovi riječi mnoge zbunjuju, a njima možemo dodati još par njih. Ili pak nekoliko? Kad govorimo o neodređenoj količini, upotrijebit ćemo prilog nekoliko (prema HJP-u: više od pet, manje od mnogo).

Dakle, ne dolazimo za par minuta niti smo istrčali par kilometara, već je riječ o nekoliko minuta i nekoliko kilometara.

S druge strane, par čine dvije osobe ili stvari koje obično idu zajedno, rade zajedno, čine nekakvu cjelinu. Stoga govorimo o paru cipela, bračnom ili plesnom paru.

GDJE, KAMO ILI KUDA?

I za kraj – jedan nepar. Gdje, kamo i kuda često se brkaju, pa možemo čuti: Gdje ideš? ili Kud si krenuo?

Opet nije svejedno kako ćemo se izraziti jer svaki od tih mjesnih priloga ima svoje značenje i upotrebu.

Gdje govori o mjestu na kojemu se nalazimo, kuda smjer kojim se krećemo, dok prilogom kamo izričemo cilj kretanja.

Gdje ste bili na izletu? Kuda ste sve prolazili? Kamo idete sljedeći put?

 

I mi smo došli do kraja današnjih kratkih jezičnih savjeta. Sve napisano, naravno, vrijedi za standardni jezik i tih bismo se pravila trebali držati kada to situacija od nas zahtijeva. U razgovoru s prijateljima slobodno se možemo opustiti i govoriti kako želimo!