Blijedo ružičasta haljina s potpisom Ralpha Laurena u kojoj je Gwyneth Paltrow primila Oscara za ulogu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare" smatra se jednom od najboljih oskarovskih haljina svih vremena. Štoviše, to je jedno od oskarovskih izdanja o kojem se najviše pričalo, pa čak i do dandanas, 24 godine nakon što se Gwyneth pojavila u njemu na crvenom tepihu.

Haljinu koja je stekla kultni status Gwyneth Paltrow nosila je 1999. godine na 71. dodjeli nagrada Oscar, kada je osvojila zlatni kipić za najbolju glavnu glumicu u romantičnoj drami "Zaljubljeni Shakespeare".

Kreaciju od tafta u ružičastoj boji žvakaće gume s tankim naramenicama, V-izrezom i voluminoznom suknjom kreirao je Ralph Lauren.

Jednostavnost kroja izdržala je test vremena, istovremeno simbolizirajući sve ono što je bilo najveći trend u tom modnom razdoblju. Glumica ju je nosila s pripadajućim ružičastim šalom te dijamantnom choker ogrlicom, narukvicom i naušnicama draguljarske kuće Harry Winston.

Gwyneth Paltrow u kultnoj oskarovskoj haljini s potpisom Ralpha Laurena Foto: Afp

U to vrijeme, prema pisanjima, Gwyneth nije imala stilista, nego je nekoliko dana prije dodjele otišla Ralphu Laurenu kako bi izabrala nešto. Haljina je u originalu imala gornji dio nalik korzetu koji je na kraju prekrojen u nosiviju verziju. Gwyneth si nije željela stvarati preveliki pritisak, željela je samo izgledati slatko i u tome je uspjela.

Ako samo pomislite na to koliko ljudi govore o nečemu smiješnom kao što je haljina, to bi me učinilo potpuno nesposobnom da izađem iz kuće. Jednostavno sam se isključila iz svega toga i odjenula ono što smatram lijepim, kazala je glumica novinarima na crvenom tepihu.

Oko ove povijesne haljine uvijek su se sukobljavala mišljenja, pa dok je jedni mrze, a među njima je i Gwynethina majka Blythe Danner, većina voli ovu ružičastu kreaciju.

Ovo je najljepša haljina u povijesti Oscara po odabiru čitateljica

U svakom slučaju, glumica je ovim modnim odabirom pridonijela popularnosti bljedoružičaste boje. Svojedobno je jedna vlasnica butika s odjećom za tinejdžere ispričala kako su haljine nalik njenoj postale najtraženiji model za maturalne zabave te godine.

Gwyneth Paltrow na dodjeli Oscara 1999. godine Foto: Afp