Blijedo ružičasta haljina s potpisom Ralpha Laurena u kojoj je Gwyneth Paltrow primila Oscara za ulogu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare" smatra se jednom od najboljih oskarovskih haljina svih vremena. Štoviše, to je jedno od oskarovskih izdanja o kojem se najviše pričalo, pa čak i do dandanas, 24 godine nakon što se Gwyneth pojavila u njemu na crvenom tepihu.

Haljinu koja je stekla kultni status Gwyneth Paltrow nosila je 1999. godine na 71. dodjeli nagrada Oscar, kada je osvojila zlatni kipić za najbolju glavnu glumicu u romantičnoj drami "Zaljubljeni Shakespeare".

Kreaciju od tafta u ružičastoj boji žvakaće gume s tankim naramenicama, V-izrezom i voluminoznom suknjom kreirao je Ralph Lauren.

Jednostavnost kroja izdržala je test vremena, istovremeno simbolizirajući sve ono što je bilo najveći trend u tom modnom razdoblju. Glumica ju je nosila s pripadajućim ružičastim šalom te dijamantnom choker ogrlicom, narukvicom i naušnicama draguljarske kuće Harry Winston.

Gwyneth Paltrow u kultnoj oskarovskoj haljini s potpisom Ralpha Laurena Gwyneth Paltrow u kultnoj oskarovskoj haljini s potpisom Ralpha Laurena (Foto: Afp)

U to vrijeme, prema pisanjima, Gwyneth nije imala stilista, nego je nekoliko dana prije dodjele otišla Ralphu Laurenu kako bi izabrala nešto. Haljina je u originalu imala gornji dio nalik korzetu koji je na kraju prekrojen u nosiviju verziju. Gwyneth si nije željela stvarati preveliki pritisak, željela je samo izgledati slatko i u tome je uspjela.

Ako samo pomislite na to koliko ljudi govore o nečemu smiješnom kao što je haljina, to bi me učinilo potpuno nesposobnom da izađem iz kuće. Jednostavno sam se isključila iz svega toga i odjenula ono što smatram lijepim, kazala je glumica novinarima na crvenom tepihu.

Oko ove povijesne haljine uvijek su se sukobljavala mišljenja, pa dok je jedni mrze, a među njima je i Gwynethina majka Blythe Danner, većina voli ovu ružičastu kreaciju.

Ovo je najljepša haljina u povijesti Oscara po odabiru čitateljica Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. s tadašnjim dečkom Benjaminom Brattom Julia Roberts i Benjamin Bratt na zabavi magazina Vanity Fair nakon dodjele Oscara 2001. Julia Roberts u kultnoj haljini modne kuće Valentino +3 Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001.

U svakom slučaju, glumica je ovim modnim odabirom pridonijela popularnosti bljedoružičaste boje. Svojedobno je jedna vlasnica butika s odjećom za tinejdžere ispričala kako su haljine nalik njenoj postale najtraženiji model za maturalne zabave te godine.

Gwyneth Paltrow na dodjeli Oscara 1999. godine Gwyneth Paltrow na dodjeli Oscara 1999. godine (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju