Da može imati samo jednu namirnicu u hladnjaku, Stjepan Vukadin, član žirija MasterChefa, kaže da bi to bila panceta ili jaje, ali prije panceta. Omiljeni miris u kuhinji mu je miris dima s gradela, s grila, miris vatre. A omiljeni desert? Ledeni vjetar kada ga napravi njegova draga, supruga Katarina.
Ima desert koji ne volim, a to su dosta teški, masni deserti, a mogu navesti tulumbe, one su dosta teške, jake, masne, otkriva Stjepan Vukadin. Dio učenja i showa MasterChef svakako je i kritika, a Stjepan ističe da je on najviše naučio iz konstruktivnih kritika.
Znam prihvatiti konstruktivnu kritiku i to je jako bitno i za sve mlade kuhare, općenito za ljude. Mislim da trebaš znati prihvatiti konstruktivnu kritiku i prepoznati tu kritiku, primjenjivati je i na njoj učiti, smatra. Član žirija MasterChefa učio je i iz životnih iskustava, a najbolju lekciju koju je naučio jest ta da stvari nekad ne idu onako kako smo zamislili iz prve.
Bitno je ne odustajati, ne posustajati i ono što ste sebi zacrtali u glavi ponavljati, ponavljati, ponavljati do savršenstva. Znači, ponavljanje je majka znanja, poručuje Stjepan koji sa suprugom Katarinom ima trogodišnjeg sina Gabriela. I uloga tate dala mu je vrijedne lekcije, a ona najvažnija jest da je sve ono što je bilo važno do tog momenta, prije nego što je postao tata, postalo nevažno.
Kad postaneš tata onda to malo čudo, to malo biće postaje sve na svijetu. Znate ono kad vama mama i tata govore 'vidjet ćeš kako se voli kad dobiješ svoje', tako da do tog momenta nisam shvaćao u biti koliko se voli svoje dijete, ističe chef. U MasterChefu želi da ga se pamti po - iskrenosti.
Mislim da su ljudi nekako shvatili kroz ove tri sezone koliko se družimo, koliko nas gledatelji gledaju, da je svatko od nas trojice drugačiji, svatko od nas ima neki svoj stil, neki svoj pristup. Ja sam u MasterChefu onakav kakav jesam, samo ne bih htio da ljudi misle da sam neki glumac. Iskren sam, želim da me pamte po iskrenosti - što na umu to na drumu, poručuje. Ove godine najviše je zahvalan na tome što je sve nekako po planu te njega, njegovu obitelj i bližnje zdravlje dobro služi.
Što se tiče poslovnog plana sve ide nekim pravim putem, kako bi trebalo ići, tako da, eto, zahvalan sam na tim nekim malim stvarima, dodaje Vukadin koji nam je otkrio i da se kod žena najviše divi tome kad imaju stav i karizmu. A što ga najviše inspirira?
Najviše sam inspiriran kada me situacija dovede do toga da moram biti inspiriran. A situacija je da sam sebe nekad stavljam u situaciju da moram biti inspiriran, sam sebe iskušavam i testiram. Jednostavno, u nekim situacijama morate napredovati, nema vremena za stagnaciju, bar ja tako razmišljam.
Na primjer kod kuhanja sam sebi postavljam neke granice što mogu napraviti s tom i tom namirnicom, tako i u poslovnom putu, tako nekako i u obiteljskom životu. Život je jedan, nemamo puno vremena, trebamo svaki dan iskoristiti najbolje što možemo, podijelio je s nama Stjepan Vukadin. Postoje situacije koje ga mogu rastužiti, a događaju se i u MasterChefu kada se moraju oprostiti od kandidata.
U MasterChefu upoznajemo dosta ljudi, upoznajemo dosta kandidata, povežemo se s tim ljudima i mi kao mentori želimo da oni napreduju što više, što bolje. I onda kada dođe taj trenutak da se trebamo oprostiti, a možda se nismo na to pripremili jer tu određenu osobu vidimo dalje u natjecanju, onda se tu malo rastužimo, raznježimo, ali što je tu je, priznaje. Tuga i veselje uvijek se isprepliću, a ono što Stjepana uvijek razveseli jest – uspjeh.
Pod uspjehom ne smatram, pod prvo, nešto materijalno nego uspjeh da smo sretni, zadovoljni, ispunjeni. Da imamo neke svoje određene ljude iza sebe, da su nam ti ljudi prisutni u životu i kad je s njima sve u redu, onda je i s nama sve u redu. Mene osobno to ispunjava, te neke male stvari, vožnja motorom s ekipom, provođenje slobodnog vremena s obitelji, kad je sve u redu na poslu, govori pa otkriva i koji mu je najbolji film o hrani.
Jedan od boljih filmova mi je 'Indijski začin na francuski način', zanimljiv film.
Kod Stjepana u kuhinji glazba je obavezna i uvijek prisutna negdje u pozadini. Naročito prije nego što krene žiža u njegovom restoranu Il Ponte u Trogiru – onda se voli "počastiti" nečim žešćim.
Prije nego što krene ludilo u kuhinji volim upaliti nešto što nas više pokreće. Pustim remiks grupe AC/DC koji traje dva i pol sata, kaže.
A tko bolje kuha – mama ili supruga?
Koje trik pitanje! Mogu stvarno reći da supruga jako, jako dobro kuha i kuha ukusnu hranu. Mama kuha najbolju hranu, poručuje Stjepan Vukadin koji se opušta i puni baterije uz obitelj, ali i svoju igračku - motor. Vožnja motorom bistri mu glavu, opušta ga, otvorena cesta i povezanost s prirodom je osjećaj koji se ne može opisati, tvrdi. Pruža li mu veće zadovoljstvo vrijeme provedeno u kuhinji ili vožnja motorom?
Radim ono što volim, a to je kuhanje, kreiranje novih jela. Radim s ljudima koji razumiju kuhinju, tako da ne radim. A vožnja motora je, rekao bih, ispušni ventil. Staviš kacigu na glavu, sjedneš na motor i sve ti je livada, što bi se reklo. A gdje se osjećam bolje? Sve ima svoje mjesto kod mene, ali kuhinja je, naravno, na prvom mjestu. Kuhinja je ta od koje zarađujem kruh, kuhinja je prva ljubav, a motor je punjenje baterija koje je potrebno za tu kuhinju, podijelio je s nama član žirija MasterChefa.