Jedan mladi par podijelio je svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama zbog financijskog pritiska oko organizacije krštenja svoga djeteta.

Njihovi roditelji (bake i djedovi) odlučili su da neće pomoći financijski, već su ponudili pomoć u organizaciji na druge načine, uz poklon.

Mladi par očekivao je barem neki financijski doprinos, pogotovo jer su roditelji stavili nekoliko svojih prijatelja na popis gostiju.

Ta je situacija otvorila jedno diskutabilno pitanje:

Trebaju li bake i djedovi financijski sudjelovati u organizaciji krštenja?

Glavna odgovornost za organizaciju krštenja pripada roditeljima djeteta, ali u mnogim obiteljima bake i djedovi financijski pomažu u organizaciji, bez obzira na financijsko stanje njihove djece.

Iako mnogi smatraju da su roditelji dužni pomoći, taj stav može biti opravdan jer financijska pomoć nije nužna obveza baka i djedova.

Iako je njihov doprinos dobrodošao, djetetovi roditelji ipak trebaju biti svjesni da oni nose glavnu odgovornost za sve financijske i organizacijske aspekte krštenja, mišljenje je većine.

Drugi su pak istaknuli kako su na strani mladih roditelja jer, u tom slučaju, bake i djedovi nisu trebali pozvati i svoje goste.

Dogovor o broju gostiju i tome tko pokriva troškove za njih trebao bi biti jasno definiran unaprijed. Ako bake i djedovi žele pozvati dodatne goste, pravedno bi bilo da pomognu u pokrivanju troškova za te osobe.

Ako bake i djedovi ne mogu ili ne žele financijski sudjelovati, njihova pomoć u drugim oblicima može biti jednako važna. Logistička podrška, priprema proslave ili dar za dijete mogu znatno olakšati teret organizacije mladim roditeljima.

Na kraju, važno je da se svi članovi obitelji osjećaju uključeno i da se krštenje proslavi u duhu zajedništva i ljubavi, bez stresa i nesuglasica.

U anketi nam recite što mislite o ovome.

Recite nam svoje mišljenje i o temi: Mogu li roditelji dodati svoje goste na popis ako plaćaju vjenčanje?

Pitanje koje se (ne) podrazumijeva: Trebaju li bake i djedovi biti dežurne dadilje? Stigle su neke nove generacije baka kojima nije problem reći da ne žele čuvati unuke