Narančina kora, odnosno celulit jedan je od problema kojem žene posebnu pozornost posvećuju uoči ljeta jer tada nam, više nego inače, te neravnine na koži smetaju zbog skidanja u kraću, ljetnu odjeću i, vjerojatno najviše, u kupaće kostime.

Iako celulit, naravno, ne smije i ne treba biti nikakva prepreka na našem putu do haljinica i mora, činjenica je da će mnoge pripadnice ženskog spola ipak pokušati učiniti što god mogu kako bi ga što je više moguće smanjile.

Ako ste u potrazi za najboljom tehnikom, možda vam pomognu savjeti koje je s nama podijelila i Katarina Fabinger Hanžek iz Kozmetičkog salona Salonček.

Tema razgovora bio je trio koji pomaže u uspješnom uklanjaju celulita već dugi niz godina, a čine ga vakum, ultrazvuk i elektrostimulacija mišića. Radi se o, rekla nam je Katarina, klasičnim tretmanima koji se danas sve manje koriste u salonima, ali ona od njih ne odustaje jer ove prve i osnovne aparate koji pomažu u borbi protiv celulita smatra učinkovitima.

Koža poput breskvice: Eliminator celulita od dva sastojka koji možete napraviti same

"Imam ga, pa što?" 12 slavnih žena koje se ne opterećuju celulitom

Sva tri tretmana namijenjena su svima. Celulit naime nije kategorija koja pogađa samo određenu skupinu žena pa ga imaju i žene koje su mršave i one koje žele smršavjeti. Za korištenje ovih tretmana bitno je samo da je osoba zdrava.

Nema prepreka što se tiče celulita ili obujma. Bitno je da osoba nema nekakav upalni proces na koži, ne smije imati proširene vene, pogotovo unutarnje…, nabraja Katarina koja sve te potrencijalne prepreke prolazi i s budućim klijenticama.

Navedena tri tretmana mogu se kombinirati ili raditi svaki za sebe. Katarina, kaže, voli kombinacije jer su najučinkovitije, a koja kombinacija će nekome najbolje odgovarati najbolje je provjeriti na licu mjesta.

A kako djeluje svaki od ovih tretmana?

ULTRAZVUK

Ultrazvuk ima varijantu da djeluje mehanički i mezoterapijski. Radi se na malim područjima (primjerice unutar bedara, ispod prepona ili na vanjskoj strani bedara), a ovaj tretman namijenjen je više za lokalni problem i postupak se obavlja na manjem području u trajanju od 20-ak minuta.

Na područje koje će se tretirati stavi se mezoterapijski gel ili anticelulitna ampula preko kojih se radi ultrazvuk zahvaljujući kojem celulit naravno neće nestati, ali će ga kombinacija preparata i ultrazvuka protresti.

VAKUM

Vakum je čista mehanika, kaže Katarina i dodaje da se radi preko anticelulitnog ulja koje se stavlja na dio tijela koji se tretira. Namijenjen je za područje od trbuha do koljena. Jačina aparata, odnosno to koliko će tkiva biti uvučeno u čašice, namješta se po tome koliko osoba podnosi bol.

Same čašice dolaze u nekoliko veličina, a ono što morate znati je da vakum boli. Naravno, stručna osoba zadužena za provođenje tretmana pazit će da vam ne ošteti tkivo.

Ono što vakum radi je to da mehanički drobi masne stanice i celulit.

Oni doslovno pucketaju ispod njega, kaže Katarina o tretmanu koji traje oko pola sata.

Anticelulitni plan: Jedina pravila koja sto posto gule narančinu koru

Suho četkanje: Petominutna metoda koja smanjuje vidljivost celulita u tri tjedna

ELEKTROSTIMULACIJA MIŠIĆA

Kako nam je objasnila Katarina, u ovom slučaju radi se o strujnim impulsima koji rade kontrakciju mišića i na taj način se oni oblikuju. A kada se mišić zategne, automatski je ljepše tijelo, objašnjava Katarina.

Elektrostimulacija se radi na određenim grupama mišića, a elektrode se stavljaju na sama hvatišta mišića nakon čega puštanjem impulsa dolazi do kontrakcije, kao da vježbate.

Tretman traje pola sata do 45 minuta.

KAKO DO USPJEHA?

Sva tri tretmana, kao što je već spomenuto, možete raditi odjednom, kombinirati ih ili raditi individualno. Katarina primjerice odluku donosi nakon što vidi klijenticu i procijeni stanje.

Pitanje koje mnogi postavljaju u ovakvim situacijama je - koliko je tretmana potrebno za rezultat?

Katarina je iskrena i kaže da se s primjerice deset tremana najčešće i ne može previše toga napraviti.

To je isto kao kad vježbate pa kad prestanete tijelo se opusti, objašnjava.

Također, uspjeh borbe s celulitom ne ovisi samo o spomenutim tretmanima nego i o genetici, prehrani i tome koliko ste spremni promijeniti svoj životni stil. Ta promjena, između ostalog, mora uključiti i kretanje.

Ništa od ovih tretmana nije čarobni štapić. Dok se držite zdrave prehrane, kad smanjite ili maknete šećere koji su najveći neprijatelj kada su u pitanju celulit i masne naslage, kada se više krećete, pijete dovoljno vode, tada se u kombinaciji s tretmanima postiže uspjeh, objašnjava.

Tretmani su tu da se pomoću njih radi izmjena tvari u tijelu i poboljšava cirkualcija i limfna drenaža pa samim time tijelo postaje zdravije. Također, Katarina napominje i da celulit, ako se ignorira, u nekom trenutku može postati i ozbiljniji problem od samo estetskog.

Na kraju, odgovorila nam je na još jedno pitanje koje se uvijek ponavlja kada se razgovara o celulitu. Je li moguće problem celulita riješiti do kraja?

Nažalost, koliko god se borimo protiv njega, celulit se i dalje stvara. Dan danas nije do kraja poznato od čega on nastaje, ali on se može održavati tako da ne radi probleme i da koža estetski izgleda ljepše. No, za to treba vremena, kaže Katarina i dodaje da i ranije spomenuti tretmani iziskuju vrijeme. 

Danas ljudi žele brze rezultate, da dođu dva puta i da su tri mjeseca mirni. Postoje možda tretmani s blic efektom koji to omogućuju, ali sve se brzo vrati.

Korištenje ova tri tretmana je sporija varijanta, ali po meni je to na duže pruge i bolje, za samo tkivo i cijeli organizam i metabolizam, zaključila je.