Američke, japanske, tanke ili debele, slane ili slatke, pohane ili zapečene, postoji zaista bezbroj varijanti na koje možemo pripremiti palačinke.
Kad nemamo previše vremena za izradu kompliciranih slastica, palačinke su najbolji izbor. Ovu poznatu slasticu, nastalu još u kamenom dobu, jako je jednostavno smiksati, a kad ju spojimo s čokoladom, dobijemo ukusni desert dostojan skupih restorana.
Kako bismo napravili savršene palačinke, za savjet smo upitali Lidiju Đurić, food blogericu koja ih uvijek napravi bez greške. Njezine palačinke smo napunili domaćim čokoladnim namazom koji možete napraviti jako jednostavno, a još je bolji od kupovnih.
Sastojci za palačinke s čokoladnim namazom:
Za palačinke
- 2 jaja
- 200 g glatkog brašna ( obavezno prosijanog)
- 2 dcl mlijeka
- 2 dcl mineralne vode
- 2 žlice ulja
- Prstohvat soli
Za čokoladni namaz
- 140 g lješnjaka
- 350 g mliječne čokolade
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice ulja
Palačinke s čokoladnim namazom – priprema:
- Umutiti jaja i dodati mlijeko i 100 g brašna. Dobro umutiti da nema grudica pa dodati ostatak brašna.
- Dodati mineralnu i dvije žlice ulja, lagano primiješati pa ostaviti smjesu da odmara pola sata.
- Po potrebi dodati još mineralne vode, smjesa ne smije biti previše gusta. Pržiti na srednjoj temperaturi dok se ne odvoje od tave, okrenuti i pržiti još 10 sekundi.
- Pripremite čokoladni namaz. Lješnjake stavite u pećnicu na 200 stupnjeva pet minuta.
- Kad su prženi stavite ih u krpu i dobro prostresite kako biste ih očistili od ljuske. Stavite lješnjake u blender i blendajte oko pet minuta, odnosno dok se ne pretvore u pastu.
- Postepeno dodajte ulje i šećer u prahu pa blendajte još pet minuta. Lješnjacima dodajte otopljenu mliječnu čokoladu i napunite palačinke.
- Ukrasite po želji, ili poput Lidije, čokoladicama i keksima.
Ovaj jednostavni i korisni recept, pronašli smo na Instagram profilu moje_djakonije, a u nastavku se inspirirajte s još slatkih i slanih recepata.
Dobar tek!