Ovoga vikenda bira se hrvatski predstavnik za pjesmu Eurovizije, a koji će nas predstavljati na tom popularnom glazbenom natjecanju u svibnju 2023. u Liverpoolu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Galerija

Prije 22 godine ova je čast pripala Ivani Vrdoljak Vanni koja je na Dori pobijedila sa skladbom „Strune ljubavi“, a koju su napisali supružnici i poslovni suradnici Vjekoslava i Tonči Huljić.

Hrvatska pjevačica pažnju je te 2001. godine podjednako privlačila svojim iznimnim vokalnim mogućnostima, zanimljivim modnim odabirom kojim je dominirao jedan svevremenski komad, ali i činjenicom da je bila u vrlo visokoj trudnoći.

Tadašnja 31-godišnjakinja je bila u devetom mjesecu trudnoće i s nestrpljenjem iščekivala rođenje kćerkice Jane.

Za nastup na zagrebačkoj pozornici odabrala je naizgled jednostavno izdanje – dugu crnu haljinu bez rukava s dubokim dekolteom koja je bila napravljena od podatnog svjetlucavog materijala te na suptilan način isticala njezinu trudničku figuru.

Vanna je pobijedila na Dori 2001. godine Foto: Sinisa Hancic/Pixsell

Haljina s asimetričnim porubom je na predjelu dekoltea bila ukrašena narančastom aplikacijom u obliku cvijeta, a potpisala ju je jedna od najuvaženijih hrvatskih kostimografkinja – Dženisa Pecotić.

Uz crnu kreaciju Vanna je nosila sandale otvorenih prstiju s visokom potpeticom. Iako je potpetica bila prilično visoka, Vanna se u cipelama kretala se po pozornici bez ikakvih problema.

Nije pobijedila, ali je ostavila dojam: Zavodljivo izdanje Vesne Pisarović s Dore 2005. godine

Ispred svog vremena: Kombinacija u kojoj je Emilija Kokić prije 34 godine osvojila Eurosong

S osvojenih 100 bodova proglašena je pobjednicom Dore 2001., te nas iste godine predstavljala na Eurosongu u Kopenhagenu gdje je pjesmu pjevala na engleskom jeziku i završila na 10. mjestu u sveukupnom poretku.

Kako je zvučala pobjednička pjesma na Dori 2001. godine, poslušajte u YouTube videu.