Male, velike, okrugle, spljoštene, pravilne, nejednake, grudi koje doje. Ženske grudi dolaze u različitim oblicima i veličinama i nose ih različite vlasnice. A što je najbitnije kod ženskih grudi?

Jedini ispravan odgovor je – da su redovito pregledavane.

Listopad je mjesec ružičaste vrpce i podizanja svijesti o raku dojke, bolesti od koje u Hrvatskoj oboli svaka deseta žena. Ova je bolest na osmom mjestu glavnih uzroka smrti kod žena, ali ima jednu olakotnu okolnost – šanse za izliječenje jako su velike ako se otkrije u ranoj fazi.

Ranu fazu najavljuje kvržica, a nju možemo otkriti jako lako, samopregledom koji traje kraće od pranja kose i nekih drugih aktivnosti koje izvršavamo svakog dana.

Čak od 60 do 80 posto žena kvržicu pronađe samostalno pa mogu odmah alarmirati liječnika i što je moguće ranije krenuti u postupak liječenja ako je doista u pitanju rak dojke.

Redoviti se preventivni pregled, odnosno mamografija, preporuča svim ženama u dobi između 50. i 70. godine, dok je preporuka za samopregled – krenuti što ranije. Najbolje već u pubertetskoj dobi.

Samopregled, dakako, nije zamjena za liječnički pregled, ali je vrlo značajan jer ako osjetite i pronađete bilo kakvu promjenu, znat ćete da je vrijeme za liječničku provjeru.

Najbolje je samopregled obavljati jednom mjesečno, i to tjedan dana nakon završetka menstrualnog ciklusa jer su grudi tada najopuštenije.

Može se otkriti u jako ranoj fazi

Jednom kada u tom periodu obavite samopregled, znat ćete kakav treba biti osjećaj pod rukama ako je sve u redu pa se držite istog vremenskog okvira za samopregled i narednog mjeseca. Tako ćete puno lakše znati prepoznati promjene.

Kakvu god promjenu osjetili i pronašli, odmah treba otići liječniku, ne mora biti rak dojke, ali i bilo koju drugu zdravstvenu promjenu ili tegobu dobro je početi liječiti na vrijeme.

Simptomi koji također mogu upućivati na rak dojke, osim kvržice, jesu promjene na bradavici, uvučena koža, čvorovi u području pazuha, uočljiva asimetrija dojki, sukrvavi, krvavi ili jantarni iscjedak, a kasnije i nateknuće te toplina dojke.

Osim redovitog samopregleda, nikako nemojte propustiti odazvati se na mamografski pregled i/ili pregled ultrazvukom (ovisno o prepotuci liječnika9 jer se rak dojke doista može otkriti u jako ranom stadiju, a sve što vam je potrebno za to samo je malo dobre volje i vremena za samu sebe.

Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, koja se bavi podizanjem svijesti o raku dojke, u videu je objasnila kako napraviti ispravan samopregled. 

Savjetuju oni koji su kroz to prošli: Sedam načina da podržite prijatelja, člana obitelji ili kolegicu s rakom dojke

Majčina borba s rakom: "Moja je mama željela život. Biti na mojoj promociji, praviti knedle, šetati nasipom s tatom i upoznati moju djecu"

Daria Lorenci: "Pregledajte sve što možete pregledati, od dojki do jajnika, jer su mene takvi pregledi spasili"

Anitina priča o raku: "Ne znam kako jedno ljudsko biće uopće može izdržati toliko boli, uboda u tijelo, toliko patnje, slabosti i nemoći. Ali može!"