U mjesecu smo borbe protiv karcinoma dojke i osvještavanja važnosti preventivnih pregleda, no o zdravlju treba brinuti cijelu godinu. Anica Kovač, Danijela Martinović i Kristina Krepela otkrile su koliko često one obavljaju preventivne preglede i koliko brinu o svojem zdravlju, ali i koja je njihova obiteljska anamneza.

Galerija Danijela Martinović Anica Kovač Kristina Krepela +1 Olja Vori

Moram reći da generalno vodim zdravi život, ali ne čekam onaj zadnji čas. Nisam od osoba koje čekaju zadnji čas pa je alarmantno, pa se onda možda dogode neke neplanirane stvari, kaže pjevačica Danijela Martinović.

Sad sam baš bila na pregledu i Bogu hvala sve je u redu, a imaš one kod kojih nije u redu, i prijateljice, i poznanice, pa je to sve malo škakljivo. Ali ja mislim da mi preosjetljivo idemo s tom temom, istaknula je Anica Kovač, Miss Hrvatske 1995 godine, u prilogu IN magazina.

Anica Kovač Anica Kovač (Foto: Neva Zganec/Pixsell)

Moram priznati da sam prilično strašljiva po tom pitanju tako da nastojim zaista biti redovita na pregledima i pozivam sve žene da se na vrijeme odu pregledati, da odlaze na ultrazvuke, oni su apsolutno bezbolni, poručila je glumica Kristina Krepela. Na donatorskoj večeri brojne su zvijezde podržale rad udruge poznate vizažistice Marije Butković.

Proteklih deset godina radim iscrtavanje obrva ženama koje su podvrgnute kemoterapijama, i nakon radikalnih mastektomija uslijed karcinoma dojke, nakon što im se rekonstruira dojka, nakon što se stave implantat, iscrtavamo, odnosno tetoviramo areolu i bradavicu, otkrila je Marija Butković.

Vizažistica Marija Butković i Simona Augustić, vlasnica brenda ARYA Intimo Vizažistica Marija Butković i Simona Augustić, vlasnica brenda ARYA Intimo (Foto: Jurica Galoic/Pixsell)

Slavne su Hrvatice svjesne važnosti odlaska na preventivne preglede, no muškarci čini se nisu toliko ažurni. Olja Vori tako kaže da svog supruga Igora Vorija ona naručuje za preglede.

Moj suprug na preglede ide kad ga naručim, pa kad ga natjeram, pa skoro kao malo dijete ga odvedem za ruku, jer on kaže 'gdje ono trebam doći, kad trebam doći', ali onda ipak to napravi i neko određeno vrijeme si je miran, kazala je Olja Vori.

Olja Vori Olja Vori (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Rezultati pregleda nekad ukazuju na maligne promjene, no i s tim se treba uhvatiti u koštac.

Ja uvijek govorim ako želiš živjeti onda se bori protiv toga, suzu baci jednu, ja uvijek kaže nek ti umije lice da ti ne smoči sve. Živa sam i zdrava, to je najvažnije, ali ja ti to po domaće, jedna rakijica svako jutro i to je to, kaže Anica Kovač.

Martina Borovec i mama Ivanka Majčina borba s rakom: "Moja je mama željela život. Biti na mojoj promociji, praviti knedle, šetati nasipom s tatom i upoznati moju djecu"

Ružičasta vrpca Protiv raka dojke ranim otkrivanjem: Koliko često obavljati samopregled i u kojem dijelu ciklusa?

Najvažnije je probleme ne gurati ispod tepiha.

Mene je to počelo jako interesirati da vidim zapravo da vidim što je u podlozi i shvatila sam da su to neki ogromni strahovi tako da sad imam neki možda mekši pristup. Inače sam znala biti dosta 'tough' i govoriti tati 'dobro, jesi to normalan, moraš ići doktoru', a sad nekako s njim polako to iskomuniciram i shvatim da kad se malo razbije taj strah, onda me čak i posluša, ispričala je Danijela Martinović za IN magazin.

Anica Kovač svake dvije godine ide na veliki sistematski pregled jer u obitelji ima visoki tlak.

Ja nemam visoki tlak, imam niski i taman ono malo što se iznerviram, taman mi to sve izbalansira. Mislim da je važno da se jednostavno čovjek s time suoči i ide na kontrole. I tako isto i muškarci, poručuje Anica.

Stoga, u svoje kalendare preventivni pregled upišite već danas.

Kristina Krepela Kristina Krepela (Foto: Sandra Simunovic/Pixsell)

Event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 13 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 11 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 12 +13 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 17

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju