Mjesec ružičaste vrpce polako prolazi, ali njegova poanta ostaje ista. Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke jest njegovo rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi, potpuni oporavak gotovo je siguran.

Kako bi se pronašle i prepoznale nepravilnosti na dojci u obliku kvržica, potrebno je redovito obavljati samopreglede te mamografske preglede. Toga su posebno svjesne žene koje su kroz taj trnoviti put prošle i same, ali i brojne kćeri, prijateljice i unuke koje su s dragom osobom prolazile kroz najteže trenutke.

Među njima je i kazališna, televizijska i filmska glumica Daria Lorenci, a njezinu poruku čitateljicama možete poslušati u nastavku.

Pozdravljam sve čitateljice i ovim putem vas želim potaknuti i podsjetiti na važnost samopregleda i općenito redovitih, preventivnih pregleda od grudi pa sve do jajnika. Pregledajte sve što se može pregledati.

Iz osobnog iskustva mogu reći da su me takvi pregledi spasili. Sve te ružne stvari koje se pregledom možemo otkriti, uopće nisu tako ružne ako se otkriju na vrijeme, tada su zapravo bezazlene. Da ne bi bile puno gore nego bezazlene, važno je na preglede ići redovito, poručila je Daria.

Koji su faktori rizika, na koji način obavljati samopregled, koliko često raditi mamografiju s obzirom na životnu dob te poruke drugih poznatih žena, možete pronaći u nastavku.

Bojana Gregorić Vejzović Bojana Gregorić: "U vremenu kad komuniciramo fotografijama, napravite onu najvažniju, fotografiju vaših grudi" Nina Violić Nina Violić: "Obavite pregled svake godine i onda sretne odite na čašu šampanjca jer ste zdrave" Maja Šuput Maja Šuput: "Drage moje, uzmite nekoliko trenutaka za sebe. Ne samo u listopadu, nego uvijek" Martina Borovec i mama Ivanka Majčina borba s rakom: "Moja je mama željela život. Biti na mojoj promociji, praviti knedle, šetati nasipom s tatom i upoznati moju djecu" Ružičasta vrpca Protiv raka dojke ranim otkrivanjem: Koliko često obavljati samopregled i u kojem dijelu ciklusa? Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke

 

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju