Ako ste ikada sudjelovali u razgovoru o posebnim pasminama kojima je hrabrost jedna od najvećih vrlina, vjerojatno ste čuli za Bedlington terijera.

Galerija

Maleni terijer dugačkih i vitkih nogu ima usku lubanju i dlaku koja više sliči vuni pa na prvi pogled izgleda kao umiljato janje. Dolazi u bijeloj, pješčanoj ili crveno smeđoj boji, a unatoč tome što izgleda kao pravi slatkiš, mnogi ga odbijaju udomiti.

Ipak, ovo umiljato stvorenje ima brojne kvalitete po kojima se razlikuje od drugih pasmina, a u nastavku možete provjeriti po čemu su tako posebni.

1. Vuk u janjećoj koži

Kad susretnu ovog posebnog psića, mnogi će pomisliti da se radi o janjetu, pudlici ili pak plišanoj igrački. Međutim, ova je njuškica pravi dokaz da ne smijemo čovjeka ( ili psića) suditi po odijelu.

Bedlington terijer jedna je od najhrabrijih pasmina, a tu karakteristiku duguje svojoj namjeni, koja mu je dala podosta lošu reputaciju. Naime, ovu su pasminu u 19. stoljeću uzgajali i trenirali za krivolov pa ih i danas mnogi nazivaju ciganskim psima.

Romska zajednica kroz povijest ih je koristila za krivolov na zemljištima plemstva pa otuda taj naziv.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

2. Obožavaju klince

Ova pasmina zahtjeva temeljitu socijalizaciju, posebno s mačkama i drugim kućnim ljubimcima. Ljubomorni su i izrazito razigrani, a njihova igra ponekad može prijeći u agresiju, posebno kad su u istoj prostoriji s macama.

S druge strane, prirodno su zaljubljeni u malu djecu, a neki su vlasnici istaknuli da bi, uz malo vježbe, ovi psići mogli biti prave dadilje. Primjerice, roditelji koji u kući imaju Bedlington terijerera uopće ne trebaju kupovati monitor za bebe.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

3. Uvijek pobjeđuju

Vlasnici ističu kako na pragu često pronađu mrtvu životinju. Štakori, miševi, lisice, jazavci pa čak i ptice, najčešća su lovina ove posebne pasmine, a vrlo će lako nadvladati bilo koju drugu životinju njihove veličine ili manju.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

4. Podosta su ljubomorni

Ako već imate psa druge pasmine, trebali biste dobro razmisliti treba li mu baš ovaj terijer biti društvo. Podosta su ljubomorni na druge pse i vrlo su zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima pa biste ga s drugim psima trebali socijalizirati od najranijih dana.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

5. Savršeni su za alergičare

Poznati su po svojom prekrasnoj dlaci, a mnogi će pomisliti da je upravo dlaka najveći problem s kojim će se boriti ako ovaj terijer postane član njihove obitelji. Totalno suprotno tome uvjerenju, oni se uopće ne linjaju, a njihova dlaka je hipoalergena. Potrebno ih je redovito šišati jer dlaka brzo postane neuredna i lako se zapetlja.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina

6. Imaju i neke mane

Kopanje je njihova strast, a ako imate lijepo uređeno dvorište, vjerojatno ćete često biti ljuti na svog ljubimca. Također, vrlo su glasni i stalno laju, što bi vas moglo izbaciti iz takta. Međutim, kad vam pogledaju tim slatkim staklenim očima, vjerujemo da ćete zaboraviti na sve nestašluke.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

Deset malih pasmina koje nisu na glasu kao nervozni peseki