Ako ste ikada sudjelovali u razgovoru o posebnim pasminama kojima je hrabrost jedna od najvećih vrlina, vjerojatno ste čuli za Bedlington terijera.

Galerija Bedlington terijer Bedlington terijer Bedlington terijer +7 Obožavaju klince, a posebno male bebe

Maleni terijer dugačkih i vitkih nogu ima usku lubanju i dlaku koja više sliči vuni pa na prvi pogled izgleda kao umiljato janje. Dolazi u bijeloj, pješčanoj ili crveno smeđoj boji, a unatoč tome što izgleda kao pravi slatkiš, mnogi ga odbijaju udomiti.

Ipak, ovo umiljato stvorenje ima brojne kvalitete po kojima se razlikuje od drugih pasmina, a u nastavku možete provjeriti po čemu su tako posebni.

1. Vuk u janjećoj koži

Kad susretnu ovog posebnog psića, mnogi će pomisliti da se radi o janjetu, pudlici ili pak plišanoj igrački. Međutim, ova je njuškica pravi dokaz da ne smijemo čovjeka ( ili psića) suditi po odijelu.

Bedlington terijer jedna je od najhrabrijih pasmina, a tu karakteristiku duguje svojoj namjeni, koja mu je dala podosta lošu reputaciju. Naime, ovu su pasminu u 19. stoljeću uzgajali i trenirali za krivolov pa ih i danas mnogi nazivaju ciganskim psima.

Romska zajednica kroz povijest ih je koristila za krivolov na zemljištima plemstva pa otuda taj naziv.

Bedlington terijer Bedlington terijer (Foto: Shutterstock)

2. Obožavaju klince

Ova pasmina zahtjeva temeljitu socijalizaciju, posebno s mačkama i drugim kućnim ljubimcima. Ljubomorni su i izrazito razigrani, a njihova igra ponekad može prijeći u agresiju, posebno kad su u istoj prostoriji s macama.

S druge strane, prirodno su zaljubljeni u malu djecu, a neki su vlasnici istaknuli da bi, uz malo vježbe, ovi psići mogli biti prave dadilje. Primjerice, roditelji koji u kući imaju Bedlington terijerera uopće ne trebaju kupovati monitor za bebe.

Bedlington terijer Odlični su ljubimci koji će vas uvijek upozoriti ako netko dolazi (Foto: Shutterstock)

3. Uvijek pobjeđuju

Vlasnici ističu kako na pragu često pronađu mrtvu životinju. Štakori, miševi, lisice, jazavci pa čak i ptice, najčešća su lovina ove posebne pasmine, a vrlo će lako nadvladati bilo koju drugu životinju njihove veličine ili manju.

Bedlington terijer Posebni su po uskoj lubanji (Foto: Shutterstock)

4. Podosta su ljubomorni

Ako već imate psa druge pasmine, trebali biste dobro razmisliti treba li mu baš ovaj terijer biti društvo. Podosta su ljubomorni na druge pse i vrlo su zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima pa biste ga s drugim psima trebali socijalizirati od najranijih dana.

Bedlington terijer Bedlington terijer jako je povezan sa svojim vlasnicima (Foto: Shutterstock)

5. Savršeni su za alergičare

Poznati su po svojom prekrasnoj dlaci, a mnogi će pomisliti da je upravo dlaka najveći problem s kojim će se boriti ako ovaj terijer postane član njihove obitelji. Totalno suprotno tome uvjerenju, oni se uopće ne linjaju, a njihova dlaka je hipoalergena. Potrebno ih je redovito šišati jer dlaka brzo postane neuredna i lako se zapetlja.

Bedlington terijer Trebate ga često šišati pošto se ne linja (Foto: Shutterstock)

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

6. Imaju i neke mane

Kopanje je njihova strast, a ako imate lijepo uređeno dvorište, vjerojatno ćete često biti ljuti na svog ljubimca. Također, vrlo su glasni i stalno laju, što bi vas moglo izbaciti iz takta. Međutim, kad vam pogledaju tim slatkim staklenim očima, vjerujemo da ćete zaboraviti na sve nestašluke.

Bedlington terijer Najbolje društvo su im psi ih njihove obitelji (Foto: Shutterstock)

Deset malih pasmina koje nisu na glasu kao nervozni peseki Francuski buldog Mops Engleski toy španijel +6 Maltezer

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju