SVE BLAGODATI KELJA ZA NAŠE ZDRAVLJE

Kelj sadrži fitonutrijente koji poboljšavaju prirodno čišćenje odnosno detoksikaciju tijela, obiluje kalcijem i magnezijem koji su neophodni za zdravlje kostiju. Samo 100 grama kelja sadrži dnevni preporučeni unos omega 3 masnih kiselina, nudi ogromnu dozu C vitamina i vitamina B6 koji su okidači proizvodnje serotonina i dopamina odgovornih za sreću i dobro raspoloženje.

Kelj obiluje omega 3 masnim kiselinama, vitaminom C i kalcijem zbog čega je proglašen super namirnicom godine

>>3 vrste grickalica za uživanje bez grižnje savjesti

Svi ovi pozitivni učinci na čovjekovo zdravlje razlog su zbog kojeg kelj nazivaju super namirnicom, a najpopularnija priprema ovog lisnatog čudotvorca je u obliku čipsa.

Dehidrirani u pećnici isušeni kelj za razliku od kuhanog sve hranjive sastojke zadržava na jednom mjestu, a uz dodatak omiljenih začina postaje poželjnija i prije svega zdravija alternativa čipsu od krumpira.

ČIPS OD KELJA

Sastojci:
- 1/2 glavice kelja
- cvijet soli ili himalajska sol (ovo su najzdravije soli ukoliko ih nemate možete koristiti običnu morsku sol)
- prstohvat čili papričice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice svježe cijeđenog soka limuna
- 2 žlice mljevenih badema

Priprema:
1. Odvojite listove kelja te ih dobro isperite, posložite ih po kuhinjskom papirnatom ubrusu i ostavite da se u potpunosti ocijede.

2. Dvije žlice soka limuna pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja, umiješajte prstohvat čili papričice i mljevene bademe te smjesu ih prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja.

3. Raspodijelite listove na masni papir te stavite u pećnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Na kraju pospite s malo soli, ohladite i poslužite.