Slavonski Brod bogatiji je za još jednu posebnu skulpturu koja pokazuje koliko značajnih umjetničkih imena ima Lijepa Naša.

Galerija

Predivna skulptura posvećena je Miji Čorak Slavenskoj, najvećoj hrvatskoj balerini, koju danas smatramo i najvećom plesnom umjetnicom 20. stoljeća.

Bakreni kip prikazuje balerinu u plesnom zanosu, u maloj baletnoj haljinici i baletnim špicama.

Najbrojnija publika na svečanom otkrivanju kipa, bili su mališani, Brodski leptirići, koji su otkrili kip i pokazali da plesna umjetnost stanovnicima Broda predstavlja ljubav koja generacijama gori istim žarom.

Slavonski Brod je rodni grad ove istaknute umjetnice, a skulptura akademskog kipara Tomislava Kršnjavija je zahvala za njezin umjetnički rad kojim je svoj grad upisala među središnje točne plesne umjetnosti.

Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 3 Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Kip je nastajao kroz godinu i pol. U kiparstvu je izazov prikazati pozu i kompoziciju. Pitao sam se koju pozu i pokret izabrati da baš u njemu Mia ostane zauvijek utisnuta u svome gradu. Mia Čorak je bila inspirirana velikom balerinom Anom Pavlovom i često je govorila da nikad neće plesati „Labuda“ iz poštovanja prema njoj.

Na kraju ga je ipak plesala, a ja sam baš zbog toga izabrao pozu iz Labuđeg jezera. Samo što ovaj labud nije bijeli, nego zlatni, to je ujedno i moj naziv ovoga kipa. Htio sam da kip bude univerzalni spomenik baletu, rekao nam je kipar Tomislav Kršnjavi.

Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 2 Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Mia Čorak Slavenska, rođena je u Slavonskom Brodu 1916. godine, a već se kao djevojčica zaljubila u balet. Bila je prva hrvatska plesačica koja je nosila naziv primabalerina, a vrhunac svoje karijere je doživjela 1936. na Olimpijskim igrama u Berlinu, kada je osvojila prvu nagradu.

To je bio povod da napusti Hrvatsku i cijelome svijetu pokaže svoj talent. Nije trebalo puno vremena da osvoji veliku svjetsku pozornicu i ostvari zavidnu karijeru. Nastupala je na brojnim pozornicama diljem svijeta – Od Južne Amerike, preko Afrike, sve do Azije, a najviše je ipak osvojila Berlin, koji ju je isticao kao doživljaj nad doživljajima, stoji na stranicama Slavonskog Broda.

Mia Čorak Slavenska: Jedna od najvećih balerina svih vremena koju su nazivali i remek-djelom ljudske mehanike

"Addio, moj ljubljeni": Čarobna skulptura na otoku Lošinju posvećena ženama pomoraca

Mia je bila zaljubljena u balet, od kojega se nikako nije mogla odvojiti. 1960. je prestala plesati i otvorila baletni studio u New Yorku, kako bi mogla mlade generacije učiti o ovoj posebnoj umjetnosti. 80-tih godina prošlog stoljeća je predavala na Kalifornijskom sveučilištu, a nakon toga se umirovila.

Najbolja hrvatska balerina, umrla je 5. listopada 2002. u Los Angelesu. Otkrivanjem spomenika, krenuli su i 19. Dani plesa koji će trajati do 12. listopada.

Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 4 Foto: Ivica Galovic/Pixsell