Slavonski Brod bogatiji je za još jednu posebnu skulpturu koja pokazuje koliko značajnih umjetničkih imena ima Lijepa Naša.

Galerija Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 7 Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 2 Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 3 +6 Skulptura Miji Čorak Slavenskoj u Slavonskom Brodu

Predivna skulptura posvećena je Miji Čorak Slavenskoj, najvećoj hrvatskoj balerini, koju danas smatramo i najvećom plesnom umjetnicom 20. stoljeća.

Bakreni kip prikazuje balerinu u plesnom zanosu, u maloj baletnoj haljinici i baletnim špicama.

Najbrojnija publika na svečanom otkrivanju kipa, bili su mališani, Brodski leptirići, koji su otkrili kip i pokazali da plesna umjetnost stanovnicima Broda predstavlja ljubav koja generacijama gori istim žarom.

Slavonski Brod je rodni grad ove istaknute umjetnice, a skulptura akademskog kipara Tomislava Kršnjavija je zahvala za njezin umjetnički rad kojim je svoj grad upisala među središnje točne plesne umjetnosti.

Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 3 Skulptura Miji Čorak Slavenskoj u Slavonskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

Kip je nastajao kroz godinu i pol. U kiparstvu je izazov prikazati pozu i kompoziciju. Pitao sam se koju pozu i pokret izabrati da baš u njemu Mia ostane zauvijek utisnuta u svome gradu. Mia Čorak je bila inspirirana velikom balerinom Anom Pavlovom i često je govorila da nikad neće plesati „Labuda“ iz poštovanja prema njoj.

Na kraju ga je ipak plesala, a ja sam baš zbog toga izabrao pozu iz Labuđeg jezera. Samo što ovaj labud nije bijeli, nego zlatni, to je ujedno i moj naziv ovoga kipa. Htio sam da kip bude univerzalni spomenik baletu, rekao nam je kipar Tomislav Kršnjavi.

Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 2 Skulptura Miji Čorak Slavenskoj u Slavonskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

Mia Čorak Slavenska, rođena je u Slavonskom Brodu 1916. godine, a već se kao djevojčica zaljubila u balet. Bila je prva hrvatska plesačica koja je nosila naziv primabalerina, a vrhunac svoje karijere je doživjela 1936. na Olimpijskim igrama u Berlinu, kada je osvojila prvu nagradu.

To je bio povod da napusti Hrvatsku i cijelome svijetu pokaže svoj talent. Nije trebalo puno vremena da osvoji veliku svjetsku pozornicu i ostvari zavidnu karijeru. Nastupala je na brojnim pozornicama diljem svijeta – Od Južne Amerike, preko Afrike, sve do Azije, a najviše je ipak osvojila Berlin, koji ju je isticao kao doživljaj nad doživljajima, stoji na stranicama Slavonskog Broda.

Mia Čorak Slavenska Mia Čorak Slavenska: Jedna od najvećih balerina svih vremena koju su nazivali i remek-djelom ljudske mehanike

"Addio, moj ljubljeni": Čarobna skulptura na otoku Lošinju posvećena ženama pomoraca Addio skulptura posvećena ženama pomoraca Addio skulptura posvećena ženama pomoraca +0 Addio skulptura posvećena ženama pomoraca

Mia je bila zaljubljena u balet, od kojega se nikako nije mogla odvojiti. 1960. je prestala plesati i otvorila baletni studio u New Yorku, kako bi mogla mlade generacije učiti o ovoj posebnoj umjetnosti. 80-tih godina prošlog stoljeća je predavala na Kalifornijskom sveučilištu, a nakon toga se umirovila.

Najbolja hrvatska balerina, umrla je 5. listopada 2002. u Los Angelesu. Otkrivanjem spomenika, krenuli su i 19. Dani plesa koji će trajati do 12. listopada.

Skulptura Miji Čorak Slavenskoj - 4 Skulptura Miji Čorak Slavenskoj u Slavonskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju