Mačke su kraljice davanja nejasnih poruka. Tako primjerice mogu reagirati ljutnjom u situacijama kada se boje ili kada ih nešto boli, kao i onda kada se osjećaju teritorijalno ili su u konfliktu s drugom mačkom ili psom. Vlasnici s vremenom nauče čitati govor tijela i ponašanje svoje ljubimice, no ponekad su im i dalje enigma.

Isto tako, maca može presti i kada je ljuta ili nezadovoljna, a ne samo kada je sretna i zadovoljna. Važno je prepoznati kada mačka prede iz sreće, pa je u tom slučaju nećete prestati dragati, ako to činite, i kada prede iz ljutnje, pa je tada možda bolje prestati je gladiti kako je to ne bi dodatno iziritiralo.

Bez obzira na to kako se vaša maca osjeća, vi, kao njezin vlasnik i zaštitnik, trebali biste uvijek reagirati s ljubavlju i strpljenjem.

Idućih deset ponašanja mogu biti znak da se vaša mačka ljuti (na vas ili na nešto sasvim deseto):

1. Grebe namještaj

Mačka će obično pogledati vlasnika ravno u oči, ispružiti kandže i zatim s njima zagrepsti po kauču. Takvo ponašanje obično je način na koji mačka obilježava svoj teritorij jer one su vrlo teritorijalne životinje. Stan, kuću, pa i dvorište percipiraju kao svoje kraljevstvo te grebanjem namještaja i mokrenjem po zidovima daju do znanja da je to njihovo. Tu može pomoći korištenje mačjeg feromonskog spreja.

2. Promatra vas izdaleka

Može biti teško prepoznati drži li se mačka podalje jer je uznemirena ili jednostavno zato jer je mačka, a mačke znaju biti čudaci. Ali ako vas vaša ljubimica uporno izbjegava, a inače je zaigrana ili se drži podalje dulje nego inače, to može biti znak da je ljuta, uplašena ili da osjeća tjeskobu. Ljuta maca držat će se podalje kada je zbune, recimo, iznenadni glasni zvuk ili glas, brzi pokreti ili čak nepoznati miris na vašoj jakni. Pustite maci da ima prostora - vratit će vam se kad bude spremna.

3. Reži na vas

Mislili ste da samo psi reže? Tako se glasaju i ljute mačke ili mačke koje se tuku. Ljute mačke mogu ispuštati različite zvukove koji signaliziraju njihovo nezadovoljstvo, uključujući grleno režanje. Ako vaša mezimica vokalizira svoje osjećaje, prvo joj dajte prostora, a zatim polako krenite raditi stvari koje će stvoriti pozitivan odnos, poput hranjenja, igranja, njegovanja ili tihog govora. Na taj način režanje će se postepeno pretvoriti u predenje iz ugode.

4. Izbjegava svoju omiljenu igračku

Igračke zapravo mogu biti veliki izvor iritacije za mačku. Iste igračke im lako dosade, pa je važno nuditi im nove ili osvježiti rutinu mačjom travom. Mačkama je potrebno puno podražaja jer su po prirodi lovci i vole igru jurnjave i hvatanja. To ima veze s njihovim lovačkim instinktima, što je i razlog zašto mačke toliko spavaju.

5. Skriva se ispod kauča i odbija izaći

Skrivanje je jedan od prvih znakova da je mačka nezadovoljna ili da se boji vas ili neke situacije, što je često u kućanstvima s više mačaka. Nemojte macu pokušavati na silu izvući iz mjesta na kojem se skriva – ako je silite da se socijalizira prije nego što bude spremna, mogla bi postati agresivna, kao rezultat refleksa samoobrane.

6. Dlaka joj se odjednom nakostriješi

Stereotip o "ljutoj mački" je maca koja čuči sa zakrivljenim leđima, nakostriješenim krznom i čupavim repom. To daje životinji osjećaj da je veća i zastrašujuća. Ako vaša maca zauzme takvo držanje tijela, to definitivno nije pravi trenutak da je počnete dragati. Dajte joj prostora ili bi vas mogla ošinuti šapom ili ugristi.

Ni previše maženja nije dobro: Sedam situacija koje kod mačaka izazivaju najveći stres

Nisu rijetki vlasnici mačaka koji ne znaju što je flehmenov odgovor, ponašanje tipično za mace i još neke životinje

7. Ima uši spuštene u položaj kao da će poletjeti

Uši spljoštene unazad uz glavu i koje lagano strše, poput krila aviona, sigurni su pokazatelj da je mačka uznemirena. Ne brinite previše, ali držite distancu. Mačka bi mogla skočiti i napasti vas sa sve četiri šape, što zapravo može biti preusmjerena agresija. Mačka možda ne može otkriti pravi razlog svoje tjeskobe, pa će se "iskaliti" na vašoj ruci kada je pokušate pomilovati.

Zašto neke mačke svojim vlasnicima ližu - kosu?

8. Obavlja nuždu na vašem krevetu

Rijetko koji vlasnik mačke nije dobio "poklon" od svoje mace na iznenađujućem mjestu. Obavljanje male ili velike nužde na vašem krevetu tipičan je znak mačje tjeskobe zbog odvajanja. Iako se može činiti da mačka svoje frustracije iskaljuje na vama, ona zapravo koristi vlastiti miris kao način da se nosi sa svojom tjeskobom. To što nuždu obavlja na vašem krevetu na neki je čudan način kompliment jer krevet najviše miriši na maci najdražu osobu – vas.

12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav

Pet razloga zbog kojih se (neke) mačke ne vole nositi u rukama

9. Grize vašu ruku kada je mazite

Za mačku nije neobično da grize ruku koja je hrani! Mnogim vlasnicima mačaka poznata je situacija kada ih njihova ljubimica moli da je dragaju, a onda ga ugrize za ruku ili ogrebe. To se zove "agresija na maženje" i potpuno je normalno ponašanje. Taj ugriz koji poručuje "ostavi me na miru" znači da maca želi kontrolirati interakciju, a predugo maženje može je pretjerano stimulirati.

10. Odbija svoju omiljenu hranu

Kada je mačka uznemirena, može se dogoditi da će jesti manje ili čak odbijati jesti. Često je to reakcija na novu ili nepoznatu situaciju, promjenu rutine ili veliki događaj kod kuće, poput rođenja djeteta. Međutim, odbijanje hrane može biti i znak bolesti. Ako mačka odbija jesti više od dan ili dva, odvedite je veterinaru.