Mačke svoje osjećaje, namjere i raspoloženja jako dobro iskazuju specifičnim govorom tijela, pa nam tako i njihova lica mogu reći puno toga. Famozne mace tako mogu napraviti i prepoznatljivi izraz lica kao da se podsmjehuju ili kao da im nešto smrdi, a za njega postoji i naziv i razlog zašto ga rade.

Riječ je o načinu ponašanja zvanom flehmenov odgovor, koje se naziva i flehmenova reakcija ili flehmenova grimasa, a specifičan je za mačke, kao i za druge životinje poput koza, tigrova i konja.

Flehmenov odgovor je bihevioralni odgovor na određene podražaje, obično mirise, koji omogućava životinji bolji pristup informacijama koje se prenose mirisom. To je voljna reakcija, što znači da životinja namjerno pokazuje takvo ponašanje, za razliku od nevoljnih reakcija, kao što su slinjenje kao reakcija na hranu ili širenje zjenica kada je mačka uznemirena ili pod stresom.

Flehmenov odgovor životinji pomaže obraditi zanimljive mirise, poput feromona, kemijskih spojeva koji se izlučuju kako bi pomogli u prenošenju poruka drugim pripadnicima iste vrste u vezi teritorija, razmnožavanja i prepoznavanja.

Kod flehmenovog odgovora mačka će obično držati usta otvorena Kod flehmenovog odgovora mačka će obično držati usta otvorena (Foto: Shutterstock)

Kod flehmenovog odgovora mačka će obično držati usta otvorena što omogućuje prolaz zraka kroz vomeronazalni organ ili Jakobsonov organ, kojemu je zadaća detektiranje feromona. Vomeronazalni organ je pomoćni olfaktorni organ smješten u dnu nosne šupljine te služi za obradu feromona i hormona koje luče druge životinje, obično iste vrste. Dolazeći u izravan kontakt s tim mirisnim molekulama, ovaj organ ih može obraditi kao osjet koji se opisuje kao kombinacija okusa i mirisa.

Kod ljudi je vomeronazalni organ zakržljao, ostatak je evolucijske prošlosti i nema više nikakvu funkciju. Većina životinja, uključujući mačke, koje reagiraju flehmenovim odgovorom imaju otvor na nepcu odmah iza prednjih zuba, koji se povezuje s kanalom koji prenosi miris izravno u vomeronazalni organ.

@chat_cat.cute My cat sees my baby for the first time and hits him. She doesn't want him in the house, but in the end she likes him a lot #cats #chaton #bebe #cute ♬ Very Sad - Enchan

Flehmenova reakcija kod mačaka obično izgleda kao da vaša ljubimica radi grimase jer joj nešto smrdi.

Mačka će obično saviti gornju usnu kako bi otkrila prednje zube, držati usta otvorena i udisati. Ponekad će ispružiti vrat ili držati glavu visoko u zraku, što može nalikovati dahtanju, grimasi ili podsmijehu. Pozu će držati kratko vrijeme prije nego što se vrati u normalan položaj.

Mačka i djevojčica 12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav

Slatka mačka Zašto mačka ne reagira kada je zovete imenom i može li ona uopće prepoznati svoje ime?

Flehmenov odgovor najčešće se može vidjeti kod muških mačaka kada njušeći njezin urin žele procijeniti je li ženka spremna za parenje, no svaka maca može koristiti flehmenov odgovor kao reakciju na miris koji smatra vrijednim daljnjeg istraživanja. Mačke mogu pokazati flehmenov odgovor kada namirišu:

  • urin
  • prljavo rublje
  • izlučevine analnih žlijezda
  • feromone lica drugih mačaka
  • svaki drugi miris koji smatraju intrigantnim ili novim

Maca znatiželjno gleda Razlog zbog kojeg mačke vole zuriti u prazan zid

Mace s oznakom na uhu žive i u zagrebačkom Cat Caffeu Mali zarez na uhu mačke je dobar znak, a evo što to znači

Iako može izgledati kao da vaša mačka reagira na loš miris, flehmenov odgovor ne znači da maca miriše nešto što smatra odbojnim. Stoga se nemojte uvrijediti ako vaša ljubimica iskrivi usnu nakon što vas ponjuši.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju