Mačke su bića navike i ne vole promjene. Zbog toga, i najmanje promjene u domu, odnosno okruženju u kojem mačka živi, mogu kod životinje izazvati veliki stres. Dobro je poznato da je mijenjanje mjesta boravišta jedna od najstresnijih stvari za mačku pa kada, primjerice, dolaze u novi dom često će se negdje sakriti dok se ne priviknu na sredinu.

I za ljude je selidba jedan od najstresnijih, a neki tvrde i najstresniji događaj u životu, pa možemo razumjeti kako je macama kada dođu u novi prostor. Postoje i neke druge stvari koje kod mačaka izazivaju veliki stres, a u nastavku donosimo njih sedam:

1. Nedostatak socijalizacije u ranoj dobi

Manje poznat uzrok kroničnog stresa kod mačaka jest manjak socijalizacije tijekom prvih osam tjedana života. Tijekom ta prva dva mjeseca mače bi trebalo upoznati sa svime na što bi tijekom ostatka svog života moglo naići, uključujući druge ljubimce i ljude svih dobi, puno igračaka, te unutarnji i vanjski prostor za igru.

Ako je mače odrastalo u relativno nestimulativnoj okolini veće su šanse da će izrasti u mačku s kroničnim osjećajem stresa. U tom slučaju, najbolje što možete napraviti jest osigurati ljubimici okruženje s tek nekoliko neočekivanih i iznenadnih promjena, i što joj više olakšati suočavanje s novim situacijama.

2. Nepoznati ljudi

Mački svaka promjena u njenom uobičajenom okruženju može izazvati stres. To uključuje ljude koji napuštaju kućanstvo (zbog smrti, razvoda, odlaska na fakultet i sličnih razloga), kao i nove ljude koji se pridružuju kućanstvu, primjerice novi partner, beba ili stari roditelj koji se useli.

Štoviše, posjet nepoznate osobe jedan je od najčešćih izvora stresa kod mačaka.

Tijekom razdoblja promjena i privikavanja maci možete pomoći tako da njezina rutina bude što normalnija i uobičajenija, s fiksnim vremenom hranjenja te osiguravanjem sigurnog mjesta na koje će se povući kada osjeti potrebu za tim. Postepeno je upoznajte s novim ljudima tako što ćete tu osobu uključiti u igru s macom s puno poslastica kako biste stvorili okruženje za razvijanje pozitivne povezanosti.

3. Novi mirisi

Miris omiljene mirisne svijeće, sredstvo za čišćenje s aromom limuna, svježe oprano rublje na vas možda djeluju opuštajuće, ali vaša se maca možda neće osjećati tako. To je zato jer mačke imaju izrazito snažan osjet njuha pa jak miris od kojeg ne mogu pobjeći može kod njih izazvati stres.

Izbjegavajte citrusne mirise (koji, čini se, djeluju posebno stresno na mačke0, razmislite o korištenju deterdženta bez mirisa ili jednostavno dobro prozračite dom tijekom i nakon čišćenja.

4. Ogledala

Kao i psi, i mačke nemaju dovoljno razvijenu samosvijest, što znači da kada se zagledaju u ogledalo vide drugu mačku koja zuri ravno u njih. Za neke mačke taj odraz znači da druga mačka „napada“ njihov teritorij. Ako je moguće, držite mačku podalje od soba s ogledalima ili podignite podna ogledala na zid, izvan vidokruga životinje. Uklanjanje stresora trebalo bi pomoći da ljubimica ostane smirena.

5. Konflikti između mačaka

Može izgledati kao da se vaše mačke samo igraju, ali u kućanstvima s više mačaka međusobni sukobi su uobičajeni problem, naročito ako dijele osnovne životne potrebe, poput hrane i kutija s pijeskom. To može rezultirati borbom oko životnih resursa, što je uobičajeni problem jer mnoge mace dijele posude s hranom, a još je više onih koje dijele posude s pijeskom.

Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da svaka mačka ima svoj WC, plus još jedan dodatni WC, a što se tiče konflikata tijekom jela, pomoći može odvojeno hranjenje.

Slatka mačka Zašto to rade? 10 čudnih ponašanja kod mačaka - objašnjeno

6. Promjena u vašem radnom rasporedu

Počnete li raditi na novom poslu, promijenite smjenu ili počnete dolaziti kući kasnije nego inače, vaša maca može početi osjećati te promjene i postati nervozna. Razlog tome je jednostavan – mačke vole da život ide prema rasporedu i bilo kakva promjena može im izazvati stres.

Ako je moguće, olakšajte svojoj mački novi raspored postupnim prilagodbama ili joj pomozite da lakše podnose razdoblje prilagođavanja na promjene tako što ćete joj osigurati pristup mjestu na kojem se osjeća sigurno, kao i puno zajedničke igre kada ste kod kuće.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

7. Previše maženja

Nažalost, vlasnici kućnih ljubimaca često su neočekivani izvor stresa za mačke. To može biti zato što ste prema mački previše privrženi i previše je mazite. Vlasnici često žele maziti svoje krznene ljubimice i stisnuti ih uz sebe, a one bi možda bile zadovoljne i samo s češkanjem iza uha.

Naučite voljeti svoju macu na način koji će njoj odgovarati. Naučite čitati mačji govor tijela i poštivati njezin prostor.

Postoji mnogo načina da joj iskažete ljubav, primjerice igrajući se s njom i dajući joj poslastice, bez da maci vaša ljubav bude previše.

12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav Mačka i djevojčica Mačja ljubav - 12 Mačja ljubav - 11 +10 Mačja ljubav - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju