S dolaskom sezone ljetnih odmora sve više žena higijenske uloške zamjenjuje tamponima kako bi mogle uživati u plivanju i drugim morskim radostima. Stoga je važno podsjetiti na neke važne stvari koje treba znati o korištenju tampona tijekom ljetovanja.

 

Svakoj ženi preporučujem korištenje tampona tijekom ljetovanja, naročito ako je na moru primjerice 7 dana i tijekom tih dana ima menstruaciju. Tamponi su tada spas, kaže ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić. Djevojke i žene koje još uvijek dvoje oko korištenja tampona možda baš ovaj savjet potakne da ih koriste i tako zbog mjesečnice ne propuste niti jedan trenutak uživancije u kupanju, plivanju i ostalim morskim radostima.

Greška broj 1 koju žene rade kod korištenja tampona na ljetovanju je da ih ne mijenjaju dovoljno često. Tampon bi se trebao promijeniti svaka tri do četiri sata

--ginekologinja Jasenka Grujić

No uvijek je dobro podsjetiti se kako se tamponi pravilno koriste tijekom ljetovanja i koju veliku grešku treba izbjegavati raditi.

Greška broj 1
koju žene rade kod korištenja tampona na ljetovanju je da ih ne mijenjaju dovoljno često. Tampon bi se trebao promijeniti svaka tri do četiri sata, odnosno svaki put kada izađete iz vode, napominje Grujić te daje odgovore na dva važna pitanja koja često muče žene kada je riječ o tamponima i ljetovanju.

1. Smijem li tampon staviti preventivno, odnosno kada tek očekujem da ću dobiti menstruaciju?
Preventivno stavljanje tampona nije štetno i žena ga može koristiti ukoliko treba dobiti menstruaciju, a želi se kupati, savjetuje Grujić. Pročitajte i 5 odgovora na najvažnija pitanja vezana za menstruaciju i ljetovanje.

Žena na plaži Vrućine i ginekološki problemi: Dva mita, jedna istina i dva važna savjeta

Menstruacija Vrlo obilna menstruacija: Tri pokazatelja da nešto nije u redu

2. Smijem li tampon koristiti ako imam vaginalnu ili upalu mjehura?
Može se koristiti, ali savjetujem da se prije umetanja na tampon namaže krema Canesten ili slično sredstvo protiv vaginalnih infekcija. Kada je riječ o upali mjehura, tampon treba pažljivo staviti i tada ne bi trebalo biti problema, kaže ginekologinja Jasenka Grujić.

Gljivične infekcije i upale mjehura česti su pratitelji ljetnih uživancija, a razlog je tome nesmotrenost kada ne razmišljamo je li nam se kupaći kostim osušio, hodamo li bosi po pločicama... Doznajte koje sve opasnosti donosi mokar kupaći kostim.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju