Ljeto, posebno ekstremne ljetne vrućine uz česta kupanja i pranja mogu utjecati na žensko zdravlje, tj. stanje u području intimne zone. Međutim, valja razlikovati mitove od istine, o čemu smo porazgovarali s ginekologinjom dr. sc. Jasenkom Grujić.

 

Mit 1: Visoke temperature mogu uzrokovati ozbiljne ginekološke upale.

Rodnica (vagina) unutarnji je organ koji se svojom kiselošću, odnosno prisutnošću vaginalne bakterijske flore (Bacillus vaginalis – laktobacil) brani od unesenih mikroorganizama, unesenih katkada spolno, katkada kolonizacijom iz područja anusa, a nekim mikroorganizmima poraste broj.

Tijekom ljetnih vrućina ne mijenja se temperatura u rodnici, kao što se usprkos visokim temperaturama ne mijenja drastično temperatura tijela. Dakle, same visoke temperature ne dovode do ozbiljnih ginekoloških upala, naročito ne do upala u maloj zdjelici, napominje ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Valja izbjegavati nekontrolirano uzimanje antibiotika i ispiranje rodnice te nošenje pretjerano uskog rublja

Zbog fantastičnog sustava samoobrane koju ima rodnica nisu potrebna ispiranja rodnice bilo kakvim sredstvima. Dapače, takva ispiranja mogu biti potencijalno opasna.

Tako se tijekom ljetnih vrućina savjetuje samo uobičajena njega vanjskog spolovila i područja anusa.

Mit 2: Nošenje jako uskog rublja i odjeće može izazvati iritaciju vanjskog spolovila, no ne i promjene kiselosti rodnice i razvoj teških upala.

Valja razlikovati rodnicu kao unutarnji organ i vanjsko spolovilo (vulvu) koje je podložnije vanjskim utjecajima. Vanjsko spolovilo može biti, u smislu iritacije, promijenjeno zbog nošenja jako uskog rublja i odjeće, no to je daleko od mita koji kaže da će u takvim situacijama doći do promjene kiselosti rodnice i razvoja teških upala.

Osim toga, valja znati da je koža spolovila sposobna podnijeti uobičajeno podraživanje rublja i odjeće, a dakako i trenje tijekom spolnog odnosa.

Neumjerenost (jako uske gaćice koje zatežu, grubi seks) može, naravno, biti uzrok ozbiljnih ozljeda u području spolovila, a 'tuširanje' rodnice, pretjerano česte pjenušave kupke, parfumirani predlošci i tamponi mogu narušiti normalnu ravnotežu mikroorganizama u rodnici, pa umjesto normalnih bakterija poput laktobacila dolazi do porasta koncentracije gljivice koja normalno postoji u rodnici, objašnjava Jasenka Grujić.

Radi se o gljivici Candida albicans, koja je odgovorna za većinu vulvovaginalnih gljivičnih infekcija i jedna od najčešćih upala zbog koje žene traže pomoć ginekologa, naročito ljeti. Candida albicans ne smatra se spolno prenosivom bolešću. Simptomi koje poznaje većina žena (3 od 4 žene tijekom života imaju gljivičnu upalu) jesu svrbež, iritacija, pečenje, crvenilo i otečenost spolovila uz tipični sirasti iscjedak, jako su neugodni i liječenje je nužno.

Efikasni bezreceptni preparati poput Lomexina, Canestena i Plimycola mogu se kupiti u ljekarnama. Ako žena nije sigurna radi li se samo o gljivičnoj upali ili joj je to prvi put ili simptomi uz navedene lijekove nisu nestali, potreban je ginekološki pregled, kaže Grujić.

Istina 1: Ozljede tijekom brijanja ili opekotine nakon depilacije vrućim voskom povećavaju riziku za prijenos nekih infekcija.

Mnoge žene, naročito ljeti, uklanjaju stidne dlačice zbog estetskih razloga ili im je to prihvatljivije kod spolnog odnosa.

Stidne dlačice, ako to žena želi, valja uklanjati oprezno uz sve higijenske mjere, a najbolje je da ih uklanja profesionalna osoba.

Nerijetko viđamo, što ovisi i o metodi uklanjanja, urastanje dlačica pod kožu i razvoj upale oko folikula dlake (folliculitis). U slučaju promjene partnera, a ako zbog brijanja nastanu ozljede ili opekotine nakon čupanja vrućim voskom, možemo govoriti i o povećanom riziku za prijenos nekih infekcija kao što su humani papiloma virus i moluskum kontagiozum, govori Grujić.

Redovito pranje spolovila blagim sredstvima, naročito nakon stolice, svakako se preporučuje. Važno je odabrati ono sredstvo za pranje koje pojedinoj ženi najbolje odgovara.

Žena u pareu Vaginalete i ljeto: Što je najvažnije znati ako idete na more, a liječite upalu?

Ginekološka ordinacija Donosimo odgovore na pet najčešćih pitanja koja žene postavljaju svom ginekologu

Savjet 1: Izbjegavajte dugotrajno nošenje vlažnog kupaćeg kostima ili vlažne odjeće.

Sustav obrane rodnice i trpežna koža ženskog spolovila podnose mehaničke ili kemijske utjecaje izuzetno dobro, ali granice postoje. Neka stanja poput trudnoće, pilule s visokom koncentracijom estrogena, dijabetesa, stanja umanjenog imunosnog odgovora (HIV infekcija), rizični su faktori za razvoj gljivične upale.

Valja izbjegavati nekontrolirano uzimanje antibiotika i ispiranje rodnice, suviše česte, naročito vruće kupke, te nošenje pretjerano uskog rublja i odjeće koja ozljeđuje spolovilo.

Potrebno je odabrati preparat za tuširanje uz koji se ne javlja iritacija, a također valja izbjegavati dugotrajno nošenje vlažnog kupaćeg kostima ili vlažne odjeće, savjetuje ginekologinja.

Savjet 2: Pravovremeno se pobrinite za pouzdanu kontracepciju

U nadi da će čitateljice, posebno mlade, poslušati savjete i bezbrižno uživati u ljetnim radostima i kupanju, savjetujem im i da se pravovremeno pobrinu za pouzdanu kontracepciju. Uostalom, kondomi su lako dostupni, sprječavaju prijenos spolno prenosivih bolesti i nisu skupi. Hitna kontracepcija, odnosno 'pilula za dan poslije' (ellaOne) dostupna je u ljekarnama bez recepta, poručuje ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju