Menstrualni ciklus vrlo se često razlikuje od žene do žene, no kada je riječ o vrlo obilnom krvarenju, treba biti na oprezu.

Međutim, žene nerijetko svojem ginekologu izostave reći da su njihove menstruacije vrlo obilne, što može biti vrlo opasno.

Štoviše, u istraživanju koje je proveo magazin Women's Health čak je 85 posto žena odgovorilo kako je mislilo da su obilne menstruacije naprosto normalne, a 59 posto svih ispitanica barem je jednom iskusilo simptome obilnih menstruacija koje ćemo pojasniti u nastavku.

Obilna i dugotrajna menstruacija ne smije se ignorirati.

No važno je napomenuti da obilno krvarenje, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, može biti znak abnormalnog krvarenja maternice i zato te simptome treba ozbiljno shvatiti. Čak 30 posto žena reproduktivne dobi susreće se s tim problemom, no samo njih 5 do 10 posto potraži pomoć, a ona je itekako potrebna.

Higijenski ulošci i tamponi Tri problema s menstruacijom koja morate odmah "prijaviti" ginekologu

Prepoznate li neke od navedenih simptoma u svome menstrualnom ciklusu, svakako se javite liječniku kako biste provjerili je li sve u redu ili je potrebno liječenje.

1. Vrlo često mijenjate uloške i tampone
Ako svakih sat vremena morate mijenjati uloške ili tampone ili vam je pak nezamislivo da čitavu noć provedete s jednim uloškom, to je znak da je obilno krvarenje izvan okvira normale. Također treba obratiti pozornost i na ugruške krvi koji se pritom javljaju.

Njihova je povremena pojava uobičajena jer dolazi do ljuštenja stijenke maternice i nema razloga za brigu ako je riječ o malim ugrušcima, no ako su oni veći od kovanice od 1 kune, o tome trebate obavijestiti liječnika.

Menstruacija Menstruacija po desetljećima života: Provjerite što se s godinama događa s vašim ciklusom

2. Menstruacija traje duže od tjedan dana
Menstruacija kod većine žena obično traje od tri do pet dana. No u medicini su zabilježeni i slučajevi u trajanju od nekoliko tjedana. Sve što traje duže od sedam-osam dana znak je da nešto nije u redu, posebno kada se kombinira s obilnošću.

Higijenski ulošci Sedam skrivenih krivaca koji pogoršavaju simptome menstruacije

3. Iscrpljeni ste i poremećena vam je dnevna rutina
Malaksalost tijekom prvih dana menstruacije nije neuobičajena, no kada se kombinira s ranije spomenutim obilnim menstruacijama, gubi se mnogo krvi, što može dovesti do pomanjkanja željeza u organizmu, a u težim slučajevima i do anemije. Manjak željeza u organizmu karakterizira osjećaj iscrpljenosti, umora i želje za spavanjem.

Ako sve to drastično utječe na vašu dnevnu rutinu te obavljanje privatnih i poslovnih zadataka, a zbog obilnog krvarenja niste u mogućnosti biti daleko od kuće i toaleta, vrijeme je za posjet ginekologu kako bi se otkrio uzrok toga stanja.

No u svemu tome dobra je vijest to što, čak i ako se dijagnosticira abnormalno krvarenje maternice, postoje načini koji mogu ublažiti, pa i izliječiti ovo stanje, sve od pilula pa do manjih kirurških zahvata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju