Toliko očekivani godišnji odmor na moru i baš prvi dan stigla menstruacija. Ovaj scenarij zasigurno su proživjele mnoge žene, no to ne mora značiti i kraj uživancije na plaži. Ginekologinja dr. Silva Babić i ginekolog dr. Igor Lončar odgovorili su nam na 5 najvažnijih i najčešćih pitanja o menstruaciji i ljetovanju

 

1. Smijem li se kupati prve dane menstruacije?
Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se može već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon. Tampon se treba mijenjati svaki put nakon izlaska iz vode.

Ako su krvarenja jača i obilnija ipak bi bilo preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u grijanim bazenima može dodatno pojačati krvarenje.

2. Smijem li se sunčati tijekom menstruacije?
Sunčanje tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i sjedenje na vrućem kamenu uvijek bi trebalo izbjegavati. No u kasnim poslijepodnevnim satima, kada je sunce slabije sunčanje je dozvoljeno samo ako imate oskudniju mjesečnicu.

Ako imate uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se možete već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon

Iznimka su osjetljivije žene s jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebale izbjegavati boravak na direktnom suncu.

3. Što moram napraviti nakon godišnjeg odmora?
Nakon što se vratite s mora/rijeke/jezera preporuča se upotreba vaginaleta s probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promijenjenog, obilnijeg iscjetka, uz svrbež, peckanje ili neugodan miris, preporuča se pregled kod ginekologa.

Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sjedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu, te gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba liječiti.

4. Koliko je pametno koristiti metodu odgađanja menstruacije za bezbrižnije ljetovanje?
'U iznimnim situacijama može se preporučiti neka od metoda odgađanja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibaby pilule) to je lakše izvedivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno kroz više dana davati tablete radi nadoknađivanja hormona, kako ne bi došlo do krvarenja', ističe dr. Silva Babić.

5. Može li voda biti prehladna ili pretopla za kupanje tijekom menstruacije?
Hladna voda općenito može naštetiti ženskim spolnim organima u smislu prehlade i posljedične upale u području jajnika, te aktivacije boli na mjestu ranije preboljele upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama.

Topla voda izaziva vazodilataciju – širenje krvnih žila u čitavom tijelu, pa tako i u maternici što za posljedicu može imati obilnije krvarenje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju