Toliko očekivani godišnji odmor na moru i baš prvi dan stigla menstruacija. Taj scenarij zasigurno su proživjele mnoge žene, no to ne mora značiti i kraj uživancije na plaži. Ginekologinja dr. Silva Babić i ginekolog dr. Igor Lončar odgovorili su nam na pet najvažnijih i najčešćih pitanja o menstruaciji i ljetovanju

 

1. Smijem li se kupati prve dane menstruacije?

Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja, kupati se može već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon. Tampon se treba mijenjati svaki put nakon izlaska iz vode.

Ako su krvarenja jača i obilnija, ipak bi bilo preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u grijanim bazenima može dodatno pojačati krvarenje.

2. Smijem li se sunčati tijekom menstruacije?

Sunčanje tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i sjedenje na vrućem kamenu, uvijek bi trebalo izbjegavati. No u kasnim poslijepodnevnim satima kada je sunce slabije sunčanje je dopušteno samo ako imate oskudniju mjesečnicu.

Ako imate uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se možete već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon

Iznimka su osjetljivije žene s jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebale izbjegavati boravak na direktnom suncu.

3. Što moram napraviti nakon godišnjeg odmora?

Nakon što se vratite s mora, rijeke ili jezera, preporučuje se upotreba vaginaleta s probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promijenjenog, obilnijeg iscjetka, uz svrbež, peckanje ili neugodan miris, preporučuje se pregled kod ginekologa.

Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sjedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu te gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba liječiti.

4. Koliko je pametno koristiti metodu odgađanja menstruacije za bezbrižnije ljetovanje?

U iznimnim situacijama može se preporučiti neka od metoda odgađanja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibaby pilule) to je lakše izvedivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno tijekom više dana uzimati tablete radi nadoknađivanja hormona kako ne bi došlo do krvarenja, ističe dr. Silva Babić.

Žena u pareu Vaginalete i ljeto: Što je najvažnije znati ako idete na more, a liječite upalu?

Žena na plaži Vrućine i ginekološki problemi: Dva mita, jedna istina i dva važna savjeta

5. Može li voda biti prehladna ili pretopla za kupanje tijekom menstruacije?

Hladna voda općenito može naštetiti ženskim spolnim organima u smislu prehlade i posljedične upale u području jajnika te aktivacije boli na mjestu ranije preboljele upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama.

Topla voda izaziva vazodilataciju – širenje krvnih žila u čitavom tijelu, pa tako i u maternici, što za posljedicu može imati obilnije krvarenje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju