Tijekom zimskih mjeseci, fen je neizbježna sprava u našoj beauty rutini. Dugo vremena se smatralo da je puno zdravije kosu osušiti prirodnim putem, nego fenom, a nedavno su se stručnjaci složili da je fen ipak zdravije rješenje.

Izgleda da dugo zadržavanje vlage u kosi šteti njezinom zdravlju, odnosno unutarnjoj strukturi. Dakle, fen je zapravo poželjna sprava koja kosi ne radi ništa loše – pod uvjetom da ga koristimo ispravno.

U nastavku pročitajte 10 najčešćih grešaka koje radimo tijekom sušenja kose fenom i tako kosu brže i više isušujemo.

1. Koristimo samo vrući zrak

Većina sušila za kosu može se prebaciti na postavku protoka hladnijeg zraka. Kako ne biste oštetili kosu, postavite hladniju temperaturu. Gubitak vlage iz kose jednako se brzo i efikasno može ukloniti i niskom temperaturom. Niža temperatura posebno je korisna za žene koje imaju kovrčavu kosu jer čuva lokne, a svim ostalim tipovima kose pomaže kod ispucanih vrhova.

2. Pogrešan smjer strujanja zraka

Kosu je najbolje sušiti od korijena prema van. Ljuskice kutikule dlake mogu se proširiti i zapetljati ako ne usmjerimo fen na pravilni način. Ako sušite kosu od korijena do vrhova, to se neće dogoditi, a kosa će biti gatka, ravna i postojana.

3. Nepravilno držimo 

Većina žena fen drži u dominantnoj ruci. Stručnjaci kažu da je to pogrešno, jer biste fen trebali držati u ruci koja nije dominantna, a kosu oblikovati s rukom koja je puno spretnija. Tako ćete imati kontrolu nad procesom i trošiti manje vremena na raspetljavanje kose.

4. Povlačimo kosu prema dolje

Potencijalni volumen kose gubi se ako se kosa četka i suši odozdo prema gore. Kako biste to izbjegli, zavežite vrhove gumicom i usmjerite mlaz toplog zraka u tom smjeru. Ovom metodom ćete dobiti volumen.

5. Držimo fen preblizu glave

Držanje fena preblizu glave može ozbiljno oštetiti kosu i vlasište. Sigurna udaljenost između sušila za kosu i vaše glave je 10 centimetara.

6. Kosu sušimo u jednom komadu

Obično pomičemo fen naprijed-natrag kroz cijelu kosu kako bismo je osušili. Podijelite li kosu na četiri ili pet dijelova i pričvrstite ih kopčama, uštedjet ćete vrijeme i postići bolje rezultate.

7. Ne koristimo sredstva za zaštitu od topline

Svi oni koji koriste fen više od jednom tjedno, treba bi razmisliti o preparatu koji će ih zaštiti od topline. Takve proizvode možete kupiti u gotovo svim prodavaonicama. Neki od njih se nanose kao maska za kosu, a neki kao završni detalj za sjajnu, blistavu i zdravu kosu.

8. Koristimo pogrešan nastavak za fen

Nastavci mogu biti metalni, porculanski ili plastični. Iako metalni nastavak omogućuje preciznije stiliziranje, jače se zagrijava i može oštetiti kosu. Zato je metalni nastavak najbolje čuvati za iznimne događaje, dok plastični i keramički nastavak treba koristiti za redovito feniranje.

9. Ne čistimo fen

Ventilacijski otvori nakupljaju prljavštinu, prašinu i proizvode za kosu. Svi oni doprinose porastu temperature sušilice smanjujući protok zraka. Kao rezultat toga, fen se može zapaliti ili u nekom trenutku potpuno prestati raditi.

Djevojka s kovrčavom kosom Video s 20 milijuna pregleda pokazuje kako napraviti nestvarno dobre kovrče pomoću - cjedila

Frizura u obliku slova C Najtraženija na svijetu: Vratila se frizura iz 90-ih koja dobro stoji baš svima

10. Ne osušimo kosu ručnikom prije sušenja fenom

Prije nego što upalimo fen, trebali bismo višak vlage ukloniti ručnikom. Najveća greška koju rade osobe s dugom kosom je grubo trljanje kose pamučnim ručnikom. Na taj način možemo uništiti kosu, a najbolje bi rješenje bilo koristiti turban od mikrofibre koji je namijenjen za baš za sušenje kose.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju