Jug Hrvatske diči se svojom tradicijom, a njoj zasigurno pripadaju i imena koja se u Dalmaciji već stoljećima daju djeci, a koja su česta i danas. Izdvojili smo 10 prelijepih dalmatinskih imena za djevojčice koja nikada neće izaći iz mode.

1. Tonka
Varijanta imena Antonija koje potječe od latinskog Antonius, što je rimsko ime izvornog porijekla iz grčke riječi anteo, antao, a znači 'spreman za borbu, natjecanje'. Prema nekim izvorima, ime Antonija znači i 'prednja, prva'.

2. Cvita
Ovo ljupko ime ikаvskа je inačica imenа Cvijetа, čije značenje dolazi od imenice 'cvijet'. Želite li svojoj princezi dati nježno i romantično, a opet moćno i upečatljivo ime, Cvita će sigurno biti odličan izbor.

Tonka, Cvita, Kate, Luce, Mare, Anka dalmatinska su imena za curice koja će na jugu Hrvatske uvijek biti popularna.

3. Luce
Ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači 'svjetlost'. Ime se često davalo djeci rođenoj u cik zore, kada se rađa danja svjetlost.

4. Mare
Kratka varijanta imena Marija. Kao ime Isusove majke, simbolizira čistu i duboku ljubav. Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo 'gorčina mora'. Prema novijim tumačenjima, pretpostavlja se da ime vuče značenje od egipatskog mry, što znači 'ona koja je voljena'.

Za svoje dijete možete izabrati ime inspirirano bojama, značajkama i ljepotom jeseni Baš divna! 15 imena za djevojčice i dječake koji će se roditi u jesen

Beba Za curice i dečke: 25 najpopularnijih stranih imena na svijetu koja i Hrvati vole

5. Kate
Skraćeni oblik imena Katarina. Po jednom tumačenju, izvedeno je od grčke riječi hekateros, što znači 'svaki od oboje'. Po drugoj teoriji, ime vuče porijeklo iz grčkog katharos (katarza), što znači 'čistoća, čistoća emocije'. Također se spominje izvedenica od imena Hekata, boginje smrti i vradžbina.

6. Anka
Varijanta imena Ana koje znači 'milost, ljupkost, zahvalnost'. Ime potječe iz starohebrejskog Hannah, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo Anna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je u raznima inačicama postalo popularno širom kršćanskog svijeta od najranijih vremena do danas.

7. Anđa
Snažno ime koji potječe od grčke riječi angelus, što znači 'anđeo, glasnik, vjesnik'.

8. Manda
Ime izvedeno iz imena Magdalena starogrčkog porijekla i znači 'ona koja potječe iz Magdale' (mjesto na Galilejskom jezeru), a označava osobu čvrstu kao kulu. U Dalmaciji je poznata i poštapalica "asti Mande" ili "asti ga Mande" koja se koristi kao izraz čuđenja kad su u pitanju pozitivne i vesele stvari.

Beba Baš posebna! 72 imena za curice i dečke po horoskopskom znaku

Slika nije dostupna Sunce moje malo! 10 imena za djevojčice i dječake koja znače - sunce

9. Perina
Nastalo od muškog imena Petar, staro dalmatinsko žensko ime Perina već je stoljećima jedno od najpopularnijih na jugu Hrvatske. Ime se spominje i u dokumentu "Prilog poznavanju osobnih imena trogirskog stanovništva u 16. i 17. stoljeću" autorice Nevenke Bezić-Božanić.

Slavenski živalj naseljavajući istočnu jadransku obalu donosi sa sobom i svoj oblik osobnih imena, koja će se u raznim inačicama sačuvati i do naših dana, piše autorica.

10. Paloma
Ime potječe od latinske riječi palumba, koja je označavala goluba, pa se tako paloma može prevesti kao 'golubica'. Ime koje tako asocira na Mediteran, ljeto, sunce, more...

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju