Ususret ovogodišnjoj Met Gali koja će se održati u ponedjeljak 1. svibnja u njujorškom muzeju Metropolitan, prisjetili smo se najboljih i nezaboravnih modnih izdanja s proteklih gala večera. Ovogodišnja tema je "Karl Lagerfeld: Linija ljepote", a isti naziv nosi i popratna izložba Kostimografskog instituta MET-a za koji se na Gali tradicionalno skupljaju novčana sredstva.

Galerija Cher na Met Gali 1985. u haljini Boba Mackija Naomi Campbell na Met Gali 1995. u haljini modne kuće Versace Princeza Diana na Met Gali 1996. u haljini modne kuće Dior +8 Sarah Jessica Parker na Met Gali 2006. u kreaciji Alexandera McQueena

Tko će biti najbolje odjeven na ovogodišnjoj Met Gali saznat ćete uskoro, a prije toga prisjetite se samo malog dijela sad već legendarnih kombinacija koje se i danas pamte.

1. Cher (1985.)

Cher u svom nezaboravnom izdanju 1985. godine za temu “Royal India” odjenula je kreaciju Boba Mackija i upisala se u kultna izdanja s crvenog tepiha Met Gale.

Cher na Met Gali 1985. u haljini Boba Mackija Cher na Met Gali 1985. u haljini Boba Mackija (Foto: Guliver image)

2. Naomi Campbell (1995.)

Najveća muza Giannija Versacea, Naomi Cambell na Met Gali 1995. zasjala je upravo u kreaciji kuće Versace za temu “Haute couture”, odnosno visoka moda s modnih pisti.

Naomi Campbell na Met Gali 1995. u haljini modne kuće Versace Naomi Campbell na Met Gali 1995. u haljini modne kuće Versace (Foto: Guliver image)

3. Princeza Diana (1996.)

Uvijek elegantna princeza Diana za Met Galu 1996. odjenula je Diorovu satensku plavu haljinu za temu Christian Dior te godine.

Princeza Diana na Met Gali 1996. u haljini modne kuće Dior Princeza Diana na Met Gali 1996. u haljini modne kuće Dior (Foto: Guliver image)

4. Sarah Jessica Parker (2006.)

Zvijezda “Seks i grada” 2006. godine odjenula je nezaboravnu kreaciju Alexandera McQueena za temu “Anglomanija: Tradicija i transgresija u britanskoj modi”.

Sarah Jessica Parker na Met Gali 2006. u kreaciji Alexandera McQueena Sarah Jessica Parker na Met Gali 2006. u kreaciji Alexandera McQueena (Foto: Profimedia)

5. Rihanna (2015.)

Neponovljiva Rihanna zasjala je čak na dva mjesta našeg popisa. Prva kreacija kojom je oduševila svijet svoji modnim odabirom, seže u 2015. za temu drevne Kine. Pjevačica je te godine nosila spektakularnu žutu hajinu kineske kreatorice Gue Pei.

Rihanna na Met Gali 2015. u kreaciji Gue Pei Rihanna na Met Gali 2015. u kreaciji Gue Pei (Foto: Guliver image)

6. Rihanna (2018.)

Prije četiri godine, ova modna i beauty mogulica zasjala je u neobičnoj kreaciji Maisona Margiele odjevena kao papa. Naime, te je godine tema bila Met Gale bila: “Božanska tijela: Moda i katolička imaginacija”.

Rihanna na Met Gali 2018. u kreciji Maisona Margiele Rihanna na Met Gali 2018. u kreciji Maisona Margiele (Foto: Guliver image)

7. Lady Gaga (2019.)

Lady Gaga u kreaciji dizajnera Brandona Maxwella vrlo je kreativno obavila zadaću. Tema Met Gale 2019. godine bila je Camp što se može opisati kao namjerna pretjeranost ili loš ukus kao sredstvo za dobru umjetnost.

Lady Gaga na Met Gali 2019. u kreaciji Brandona Maxwella Lady Gaga na Met Gali 2019. u kreaciji Brandona Maxwella (Foto: Guliver image)

8. Zendaya (2019.)

Dok je Lady Gaga te godine skidala nekoliko slojeva odjeće sa sebe, Zendaya je na crveni tepih Met Gale odlučila doći odjevena kao Pepeljuga u sad već kultnoj haljini s potpisom Tommyja Hilfigera. Zendayinu svjetleću haljinu kao iz bajke sigurno će biti teško nadmašiti.

Zendaya na Met Gali 2019. u haljini Tommyja Hilfigera Zendaya na Met Gali 2019. u haljini Tommyja Hilfigera (Foto: Guliver image)

9. Kim Kardashian (2019.)

Iste godine na Met Gali, Kim Kardashian osvojila je modni svijet u jednom od svojih najboljih izdanja s crvenog tepiha, “mokroj haljini” francuskog dizajnera Thierryja Muglera.

Kim Kardashian na Met Gali 2019. u kreaciji Thierryja Muglera Kim Kardashian na Met Gali 2019. u kreaciji Thierryja Muglera (Foto: Guliver image)

10. Blake Lively (2022.)

Američka glumica rado je viđena gošća na jednom od najvažnijih modnih događanja, a prošle godine oduševila je u kreaciji modne kuće Versace s dva lica, inspiriranom Kipom slobode. Kada je Blake zakoračila na crveni tepih, prvo smo vidjeli brončanu stranu haljine s teatralnim plaštem. Zatim su asistenti odmotali ostatak plašta, a haljina se transformirala i pokazala svoje tirkizno lice. Haljina je tako dočarala transformaciju Kipa slobode koji je napravljen od bakra, ali zbog oksidacije je promijenio boju i danas više nije brončano-smeđ nego tirkizan.

Blake Lively u haljini modne kuće Versace Blake Lively u haljini modne kuće Versace (Foto: Afp)

Blake Lively u haljini modne kuće Versace Blake Lively u haljini modne kuće Versace (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju