Jeste li ikada naišli na knjigu za koju ste se toliko vezali da ste njezine likove počeli smatrati svojim prijateljima, a samu knjigu prelistavali i ponovno iščitavali u teškim životnim trenucima ili jednostavno onda kada ste imali nedoumice na bilo kojem polju svog života? Vjerujem da jeste. Svatko od nas ima te neke knjige kojima se uvijek vraća, a na ovom popisu izdvojili smo deset najboljih koje šalju snažne poruke, koje nas mogu poučiti ljubavi, prijateljstvu, odanosti, ustrajnosti, toleranciji, preispitivanju onoga što nas okružuje.

Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter
Najveći književni fenomen koji je obilježio djetinjstva milijuna djece diljem svijeta i čija čarolija nikada neće prestati, svakako je serijal od sedam knjiga o čarobnjačkom dječaku Harryju Potteru koji je izlazio od 1997. do 2007. uz dodatak Ukletog djeteta prošle godine.

Elementi fantastičnosti isprepleteni s edukacijskom notom prikovali su uz knjige, a kasnije i filmska platna, djecu koja su se vrlo lako mogla poistovjetiti s nekim od likova. Postoji i literatura koja istražuje fenomen Harryja Pottera.

Činjenica je da nijedna dječja knjiga u povijesti književnosti nije izazvala takav interes za čitanje, a vrlo je logično za pretpostaviti da će tako biti i s budućim generacijama. No, to nije knjiga samo za djecu. Primjerice, ja sam se prvi put susrela s njome još u petom razredu osnovne škole, a nakon toga sam se nebrojeno puta vraćala Harryju. Kako je on odrastao, tako sam i ja, a iz njegovih odnosa s drugim likovima možemo mnogo naučiti o iskrenom prijateljstvu, ljubavi, toliko željenoj obitelji. Osim toga, čarolija koja vas cijelog obuzme kada otvorite ove stranice, teško se može mjeriti s bilo kojom drugom knjigom, posebno ako ste kao ja ljubitelj čarobnjaka i magije.

Prošlo je 20 godina nakon objave prve knjige o Harryju Potteru, a upravo su zbog ovog prekrasnog fenomena klinci zavoljeli čitanje.


Jane Austen: Ponos i predrasude
Više se ni je sjećam koliko sam puta u životu prelistavala “Ponos i predrasude” i koliko sam puta vidjela različite citate iz te knjige koji i danas služe kao primjeri prave ljubavi. Svima poznati gospodin Darcy i Elizabeth Bennet nerijetko su isticani kao primjeri ljubavi kakvu svi mi priželjkujemo, u kojoj će biti strasti, poštovanja i uzajamne brige.

Osim toga, bogata paleta pamtljivih likova među kojima se ističu ne samo protagonisti, nego i rođak obitelji Bennet William Collins, čija je jedina misija naći dobru ženu koja će pristajati uz njegov položaj svećenika ili pak gospođa Bennet, čija je životna misija udati svoje četiri kćeri, prikovat će vas za stranice ove knjige.

Jedna od tih kćeri gospođe Bennet je spomenuta Elizabeth. Nju i njezine sestre upoznajemo u trenutku kada bogati mladić Charles Bingley odlučuje unajmiti ljetnu rezidenciju u susjedstvu Bennetovih. Dakako, gospođa Bennet njega i njegovo društvo vidi kao odličnu priliku za udaju svojih kćeri. Ipak, jedan od njih, gospodin Darcy, svima je na prvi pogled antipatičan, no ni ne slute da će upravo on odigrati veliku ulogu u njihovim životima i još jednom pokazati da se u životu ne možemo voditi predrasudama.


John Irving: Molitva za Owena Meanyja
Uspješnica koja je također zaživjela na filmskom platnu danas je dio obavezne lektire američkih škola. Jednom kada uzmete knjigu u ruke i s dječakom Owenom upustite se u avanturu njegovog života, shvatit ćete koliki ste sretnici.

Naime, Owen je netipičan dječak s poteškoćama u svome rastu i razvoju, s netipičnom bojom kože i s velikim teretom koji nosi, a to je spoznaja o vlastitom trenutku smrti. Ono što pak stavlja dodatni teret na njegovu već ionako tešku dječju dušu jest i činjenica što je nesretnim slučajem lopticom za bejzbol ubio majku dječaka Johna.

No, Owen nikada nije vjerovao u nesretne slučajeve, pa tako i za ovaj događaj smatra da je poslan od Boga. Godine koje slijede pokazat će kako je u i u nevjerojatnim i teškim životnim okolnostima moguće imati osobu od povjerenja i osobu na koju će utjecati vaš život. Čak i kada mislite da nitko ne mari za vas, razmislite još jednom. Imajte vjeru u sebe, a sve ostalo posložit će se poput slagalice, baš kao u ovoj knjizi.


Elie Weisel: Noć
Još jedna knjiga na našem popisu koja progovara o holokaustu i nacističkim terorima omotana je u autobiografsko ruho preživjelog Elieja. Iako mi ne možemo ni zamisliti kako je bilo biti u koncentracijskom logoru, nije slučajno što su knjige te tematike nerijetko svjetske uspješnice. Ljudi koji su preživjeli taj teror mogu nas mnogočemu poučiti, pa tako i Elie. Snaga koju imaju u sebi može nam biti nit vodilja u najtežim trenucima kada se pitamo zašto se nešto događa baš nama.

Jednako je bilo i s Eliejem. S obzirom na to da je jedini iz svoje obitelji preživio strahote genocida, bori se s nepodnošljivim osjećajem krivnje. Nema dana u kojem ga ne proganjaju slike tih trenutaka, a noći u kojima se bori s nesanicom posebno su teške. Ne može shvatiti kako je Bog, u kojega je od djetinjstva toliko vjerovao, mogao dopustit da se dogodi holokaust.

Neće naći odgovor, no ono što je bila njegova misija tijekom pisanja ove knjige, a i tijekom cijelog života jest slaviti živote onih koji su stradali kao nevine žrtve nacista, što mu je i uspjelo.


George Orwell: 1984
Orwellova najpoznatija knjiga uz “Životinjsku farmu” ostat će vam u sjećanju dugo nakon čitanja i navesti da vas promišljate o svijetu u kojem živimo. U konačnici, stanje opisano u knjizi itekako se može pronaći u nekim dijelovima svijeta. Ako ništa drugo, stalno smo kroz nadzorne kamere i društvene mreže pod okom “Velikog Brata”.

Totalirarni režimi SSSR-a i Trećeg Reicha nagnali su Orwela na stvaranje znanstvenofantastičnog romana, čija radnja započinje godine 1984. u Londonu, nekadašnjem glavnom gradu Velike Britanije koja je nakon nuklearnog rata i revolucije postala dio Oceanije, svjetske superdržave kojom upravlja režim ingsoca pod vodstvom Velikog Brata. Glavni lik Winston Smith član je vanjske partije i službenik Ministarstva istine zadužen za “korigiranje” svih povijesnih dokumenata i svega što nije u skladu s novom partijom.

No, njegov privatni život prava je zavrzlama, a čak i njegova tajna veza s Juliom pokazat će da ništa nije tajno i da uvijek netko motri nad nama.

Pročitajte prvih 5 preporuka knjiga koje će uvijek biti dijelom vašeg života.

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju