Iako nas ljeto obično zove van kako bismo upijali sunčeve zrake i uživali u najljepšem godišnjem dobu, ponekad se volimo zavaliti u udobnost klimatiziranih prostorija, uzeti hladno piće i omiljene grickalice i otputovati u neki drugi svijet s najdražim filmskim likovima.

Ima neka posebna veza između ljeta i filmskih klasika koje smo obožavali. Ljetne avanture, izleti u nepoznato pa čak i strašne priče koje nam nisu dale spavati, obilježile su brojna ljeta i zauvijek nam se urezale u pamćenje.

U neke likove smo se zaljubljivali, neki su bili naši uzori, a neki su krasili zidove i vrata naših soba na mnogobrojnim posterima. U nastavku možete pročitati popis najboljih ljetnih filmova svih vremena u kojima će jednako uživati stare i nove generacije.

1. Briljantin

Bezvremenska američka glazbena romantična komedija iz 1978. govori o popularnoj subkulturnoj zajednici „masne kose“ iz 1950-tih. Mjuzikl u kojemu glume John Travolta i Olivia Newton-John, u prvi plan stavlja zaljubljene tinejdžere. Radnja je smještena u Kaliforniju 1958. Danny i Sandy ljeto provode na plaži, a kad se vrate u školu shvate da oboje pohađaju istu srednju školu. Ima li ljepše ljubavne priče?

2. Prije svitanja

Radi se o američkog ljubavnoj drami iz 1995. godine koju je režirao Richard Linklater. Radnja prati mladog Amerikanca Jesseja i mladu Francuskinju Celine koji se upoznaju u vlaku putujući po Europi. Na putu do Pariza, Jesse izlazi u Beču i predlaže Celine da mu se pridruži. Ovaj film je oduševio javnost i kritičare, a uz nastavke „Prije zalaska sunce“ i „Prije ponoći“, često se navodi kao jedan od najboljih ljubavnih filmova svih vremena. Ako ga dugo niste pogledali, ovo ljeto je savršena prilika da se prisjetite ove kvalitetne ljubavne priče.

3. Starci

Od izlaska ove odlične komedije, prošlo je već 12 godina. Film govori o pet dugogodišnjih prijatelja koji su 1978. osvojili srednjoškolsko prvenstvo u košarci. Tri desetljeća kasnije, trenerova smrt ih ponovno okupi na mjestu gdje su proveli svoje djetinjstvo. U stvaranju priče je sudjelovao Adam Sendler, koji također glumi jednu od glavnih uloga. Ova komedija će vas istovremeno nasmijati, rastužiti i izazvati u vama veliku dozu nostalgije.

4. Brodolom života

Ovo je jedan od onih filmova koje bi mogli gledati iznova i iznova. Neki će reći da je poseban zbog izvanredne izvedbe Toma Hanksa, neki ga vole zbog priče, a nekima se lopta Wilson zauvijek urezala u sjećanje. Brodolom života govori o zaposleniku FedExa, koji je nakon avionske nesreće zapeo na pustom otoku u Južnom Pacifiku.

5. Plava laguna

Od snimanja originalne verzije Plave lagune prošle su 42 godine. Još jedna priča o mladim brodolomcima, svima nam se urezala u sjećanje i ostala jedna od najboljih priča ove tematike. Dvoje sedmogodišnjaka završi na pustom otoku, a ondje vremenom upoznaju dom, ljubav i same sebe.

6. Znam što si radila prošlog ljeta

Ovo je izvrstan ljetni sablasni film iz 1997. Godinu dana nakon što su u prometnoj nesreći slučajno ubili čovjeka i zataškali ubojstvo, kvartet prijatelja se suočava sa strašnim ubojicom koji zna njihovu tajnu. Film je napravio Kevin Williamson, kreator popularnog "Vriska" pa ne čudi što je ovaj film mahom dobio pozitivne kritike.

7. Preboljeti Sarah Marshall

U odličnoj komediji iz 2008. glumi Jason Segal kojega dobro poznajemo iz megapopularne serije „Kako sam upoznao vašu majku“. Segal glumi Petera koji dolazi na Havaje kako bi prebolio prekid sa svojom djevojkom. U hotelu upoznaje Rachel, koju glumi Mila Kunis, a ona mu pomogne da okrene novi list u svome životu.

8. Čarobne hlače

Sjećate li se ove komedije koja je obilježila sretne djevojačke dane? Topla i dirljiva priča govori o avanturama četiri najbolje prijateljice koje su cijelo ljeto odvojene, ali ih povezuju čarobne traperice koje svakoj od njih odlično pristaju. U ovom klasiku možemo gledamo Blake Lively, Alexis Bledel, Amber Tamblyn i Americu Ferreru.

Knjige koje su bolje od filmova Isti naslov, druga priča: Sedam knjiga koje su puno bolje od filma

9. Žal

Pustolovni film iz 2000., nosio je veliki teret na leđima jer je uloga protagonista dodijeljena Leonardu DiCapriu. Bila je to njegova prva glavna uloga nakon kultnog „Titanica“. Leonardo glumi Richarda koji upoznaje suludog i paranoičnog Daffyja. On mu ispriča nevjerojatnu priču o tajnom otoku, raju na zemlji i savršenoj plaži koju turisti još uvijek nisu otkrili.

Koji vam je najdraži film na popisu ljetnih klasika?

glasova:

 

10. Mamma Mia! (2008)

Kad ste ga zadnji puta pogledali? Popis starih ljetnih filmova ne bi mogao proći bez ovog kultnog klasika. Prekrasna priča u ritmu grupe ABBA, savršena izvedba Meryl Streep i radnja smještena na grčki otok Kalokairi, koji u doslovnom prijevodu znači „ljeto“, recept su za savršen ljetni odmor.

Djeveruše 15 filmova koji će vam pomoći da se bolje osjećate

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju