Globalno zatopljenje, sve mnogobrojniji otpad i ugrožavanje prirodnih resursa glavna je briga ne samo ekologa već i svih nas. Dok svakodnevno zdravo za gotovo uzimamo sve ono što nam priroda već tisućama godinama pruža, često niti ne razmišljamo kako prirodni izvori nisu vječni.

Najveće ekološke probleme uzrokuje industrija, no iako ih mi ne možemo riješiti, očuvanju prirode i energije i te kako možemo doprinijeti. Povodom Dana planete Zemlje koji se tradicionalno obilježava 22. travnja, prisjetili smo se navika zahvaljujući kojima bez velikog odricanja možemo doprinijeti pravom malom ekološkom čudu.

1. Štedljive žarulje
Iako su ove žarulje skuplje od običnih, njihov vijek trajanja je 10 puta duži od onih običnih koje samo 5 posto električne energije koriste za rasvjetu, dok ostalo odlazi u toplinu. Osim toga štedljivo rasvjetno tijelo koristi pet puta manje struje od uobičajenog, tako da osim što čuva okoliš dugoročno je puno isplatljivija.

2. Smanjite grijanje

Nije potrebno isključiti grijanje, naravno, već ga smanjiti prije nego izađete iz kuće i neposredno prije odlaska na počinak. Tako ćete smanjiti potrošnju fosilnih goriva i novca, dok će kosa i koža biti zahvalni zbog smanjenja suhog zraka u prostoriji.

3. Isključite električne aparate

Isključivanje televizora na daljinskom upravljaču je zgodnije u trenutku dok ležite na krevetu, ali nezgodnije za potrošnju struje. DVD uređaji, računala i televizori troše oko 80 posto struje dok su na poziciji ‘stand by’. Jednako tako, isključite punjač za mobitel iz struje nakon što ga napunite. Na taj način također štedite znatnu količinu energije.

4. Udaljite namještaj od radijatora

Tako ćete omogućiti nesmetan dotok toplog zraka. Sušenje odjeće na ugrijanom radijatoru može se činiti kao dobra ideja, ali na taj se način blokira isijavanje topline potrebne za prostoriju.

5. I vodokotlići štede

Gotovo jedna trećina ukupno potrošene vode u domaćinstvu odlazi na ispiranje zahodske školjke. Ako se u vodokotlić ugradi pregrada za vodu, ona ce teći samo onliko dugo koliko dugo držite gumb. Tako se može spasiti i do 8,000 litara vode po kućanstvu godišnje!

6. Tuširajte se

Tuširanjem se troši upola manje vode nego prilikom kupanja. Ukoliko se ipak odlučite kadu napuniti vodom, bilo bi pametno podijeliti je s još nekim. Ako pri tome umjesto svjetla upalite svijeće, planet će vam biti dvostruko zahvalan.

7. Svakom loncu poklopac

Poklopite li posudu u kojoj kuhate koristit ćete samo onu energiju koja je zaista potrebna. Ako koristite pećnicu, istovremeno stavite dva jela. Prilagodite veličinu grijače veličini posude kako ne biste plaćali grijanje zraka.

8. Zakuhavajte samo potrebnu količinu vode

Pripremate li čaj ili kavu u kuhalo za vodu uspite samo onoliko vode koliko je potrebno. Godišnje ćete uštedjeti na tisuće litara vode.

9. Odmrzavajte hranu prirodno

Umjesto odmrzavanja u mikrovalnoj, večer prije korištenja smrznutu namirnicu stavite u frižider.

10. Reciklirajte!

Novim sustavom otkupa ambalaže, plastika, limenke i staklo dobili su novi zamah u recikliranju. No, jeste li znali da Hrvatska uvozi stari papir zbog toga što čak 90 posto starog papira završi u otpadu? Ne zaboravite na baterije koje teškim metalima, ponajprije kadmijem, onečišćuju podzemne vode. Nemate li reciklažno dvorište u blizini, potražite obližnji foto-studio ili trgovine elektronskom opremom jer oni često imaju spremnike za sakupljanje starih baterija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju