Život u gradu ne paše svim pasminama pasa jednako. Dok će se neke pasmine vrlo teško prilagoditi boravku u zatvorenom većinu vremena, drugima će takav način života, uz redovite šetnje, savršeno odgovarati. Na jednom mjestu skupili smo 10 pasmina koje su najbolji izbor za kućne ljubimce ako živite u gradu

Galerija Štene labradora retrivera Francuski buldog Mops +2 Pekinezer Štene labradora retrivera Labrador retriver najpopularniji je obiteljski pas na svijetu Foto: Guliver/Thinkstock 1. Francuski buldog
Riječ je o minijaturnoj verziji engleskog buldoga koja, baš kao i njihovi rođaci, ima prekrasan karakter. Taj simpatični psić voli pažnju i biti će vaš vjeran pratitelj i prijatelj. Francuski buldozi obožavaju se igrati i pravi su veseljaci. Iako su manjeg rasta, mogu biti dosta grubi, pa treba biti oprezan ako imate djecu jer njihovo veselje može biti poprilično šlampavo i grubo.

Gradski život ne paše svim pasminama pasa jednako. Na jednom mjestu skupili smo 10 pasmina koje su najbolji izbor za kućne ljubimce ako živite u gradu

2. Labrador retriver
Najpopularniji je obiteljski pas na svijetu. Uzgojen je za fizički rad te je slavan po svojoj inteligenciji, privrženosti, strpljenju i otmjenosti, zbog čega je savršen ljubimac za obitelji s djecom. Lako se trenira te je jedna od najčešćih pasmina koju koriste razne službe spašavanja, policija te ljudi s fizičkim poteškoćama, poput slabovidnih osoba. Doznajte i koja pasmina najbolje odgovara vašem horoskopskom znaku.

3. Mops
Ovaj simpatični psić voli pažnju i bit će uvijek vaš vjerni pratitelj. U stanu su vrlo mirni i većinu vremena provode u krevetiću, dok će se vani rado družiti, ali i prilagoditi vama i vašim potrebama. Mops se jako veže za ljude i budite sigurni da ćete pored sebe imati pravog prijatelja.

4. Pekinezer
Riječ je o malenoj pasmini, duge dlake koja je pravi kućni pas. Vole društvo i svoje ukućane, ali su zato prema strancima suzdržani. Ova pasmina idealna je za vlasnike svih generacija jer ne traži istrčavanje i duge šetnje, već će se vrlo lako i brzo prilagoditi vašem stilu života.

5. Hrt
Hrtovi su poznati po svojem munjevitu trčanju, ali riječ je o pasmini koja zapravo više voli odmarati i ljenčariti nego trčati. Ovaj elegantni gorostas jednostavno se obožava izležavati na kauču, a odličan je sustanar i zbog toga što jako rijetko laje. Jednako će uživati u dugim šetnjama i trčanju sa svojim vlasnikom, kao i u kraćim šetnjama i pokojem otrčanom krugu u parku.


6. Čivava
Minijaturna pasmina koja obožava ljudski kontakt, a omiljeni joj je kutak u domu vaše krilo. Iako su mali, imaju veliko srce te su za svog vlasnika spremni stati u obranu u bilo kojem trenutku. Ova pasmina ne voli duge šetnje niti hladnoću te će radije s vama pogledati omiljenu seriju nego se igrati sa susjedovim četveronožnim ljubimcem. Pogledajte i 10 pasmina idealnih i za najskučenije domove.

7. Bigl
Bigl je izvorno uzgajan kao lovački pas, ali zbog svoje veličine bez problema može boraviti u zatvorenom prostoru. Bigl ne treba puno istrčavanja te će mu redovite lagane šetnje biti dovoljne. Nevolje mogu nastati ako je vlasnik previše ravnodušan i ne posvećuje dovoljno pažnje dresuri svog psa te ako ne zna kakvo se veliko karakterno biće krije u malom tijelu bigla. Pročitajte i 8 najpopularnijih pasmina pasa u Hrvatskoj.

8. Jorkširski terijer

Jorkširski terijer izrazito je društven pas, inteligentan, druželjubiv, voli skakutati posvuda, uvijek je u pokretu i jako je znatiželjan. No zbog sitne građe tijela nisu veliki trkači te će se radije zabavljati pored vaših nogu i sami istrčati koliko je njima potrebno te se vrlo brzo vratiti u sigurnost vašeg zagrljaja.

9. Njemačka doga
Možda zvuči nevjerojatno, ali je istinito – div među psima idealan je sustanar. Kada saznate povijest ovoga psa, bit će vam jasno i zašto: njemačka doga zapravo je uzgojena kako bi sjedila pored kraljeva prijestolja te svojom veličinom izazivala strah. No riječ je o pasmini izuzetno blaga karaktera. Redovite lagane šetnje dogi su dovoljna fizička aktivnost, a nakon što se vrati iz šetnje, zadovoljno će lješkariti i odmarati, po mogućnosti pored vas – pa i onda ako mu samo glava stane u vaše krilo. Saznajte i kojih je 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

10.
Shih tzu
Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim gradskim psom, a nježna i blaga narav savršenim ljubimcem za sve generacije. Sa shi tzuom možete lagano šetati, sjediti u kafiću pa čak i obaviti šoping.
Njemačka doga Njemačka doga izuzetno je blaga karaktera (Foto: Guliver/Thinkstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju