Kako bivamo stariji, tako nam jesen postaje sve draža. Osim toga, brojni su razlozi zbog kojih se svatko može zaljubiti u jesen.

1. Mogućnost za nove početke
Sve se češće može čuti kako je mnogima od nas jesen svojevrsni novi početak, mnogo više od 1. siječnja. Da je to uistinu tako, pokazuju i brojne poslovne prilike koje se redovito javljaju upravo u rujnu. Tada se često dogovaraju i novi projekti, pa ako već duže razmišljate o nečemu što biste voljeli započeti, sada je pravo vrijeme.

Tijekom jeseni kreću i brojne edukacije i radionice za djecu i odrasle, a želite li poraditi i na svome fizičkom zdravlju, sada je pravo vrijeme i za to. Teretane su preplavljene pa ćete se, čak i ako vam je neugodno, lakše snaći u masi lica koja kreću na novi put.

2. Idealne vremenske prilike
Lakšem vježbanju i radu na sebi pripomoći će i to što napokon temperature nisu neizdržljive. Iako nas je vrijeme pomazilo i dalo nam pravo bablje ljeto, veselimo se i prvim maglama i kišama. Činjenica je da je sve planove koje imamo lakše provesti u djelo dok se ne moramo istodobno boriti s toplinskim valom, zbog čega se i fizički osjećamo bolje.

3. Maštovito, slojevito odijevanje
Modne kuće i brendovi već su odavno predstavili svoje viđenje ovosezonske jesenske mode. No ono u čemu su svi složni je jedno – slojevitost. Dok ljeti jedva da zbog vrućina izdržavamo u najtanjim tkaninama, jesen nam pruža priliku da budemo maštoviti i da se odijevamo slojevito. To je vrijeme za eksperimentiranje, udobne i mekane tkanine, poigravanje zagasitim bojama i novi par gležnjača.

4. Knjiga i topla šalica čaja
Ima li što ljepše nego smjestiti se pod dekicu s toplom šalicom čaja i uživati u svojoj omiljenoj knjizi? Ako niste, učlanite se u lokalnu knjižnicu. Na internetu su dostupne i e-knjige, a neke od hrvatskih knjižnica imaju i vlastite sustave posudbe e-knjiga.
Osim toga, čini se kako će se napokon održati i Interliber, i to od 9. do 14. studenog, kako zasad stoji, što je još jedan razlog više zašto jedva čekamo uroniti u jesenje štivo.

Jesen nudi obilje mogućnosti.

5. Promjene u prirodi
Ono što je prvo vidljivo s dolaskom jeseni svakako su promjene u prirodi. Jesen u svome džepu nosi više posebnosti nego ijedno drugo godišnje doba. Poseban je osjećaj promatrati izmjene boje lišća i pripremanje prirode za novo doba. Osim toga, gledajući kako se priroda mijenja, lakše ćemo prihvatiti i promjene u vlastitom životu, kako one koje su došle bez da smo ih tražili tako i one koje željno iščekujemo.

6. Šuškavo lišće
Albert Camus rekao je: Jesen je drugo proljeće u kojem svaki list postaje cvijet. I upravo je to jedna od najljepših prednosti jeseni – lišće u šarenim, zagasitim bojama koje pada i mami na buđenje našeg unutarnjeg djeteta. Koliko god godina imali, šuškavo lišće pod nogama u nama budi onu dječju zaigranost i vedrinu.

7. Obilje plodova
Jabuke, grožđe, kesteni, bundeve– to je samo dio obilja plodova koje nam donosi jesen. Kako se preporuča jesti sezonske namirnice, pravo je vrijeme da uronimo u voće i povrće koje stiže na naše vrtove i tržnice.

Osim što može poslužiti i kao sjajna jesenska dekoracija, mogu bit i inspiracija za nove kulinarske pustolovine.

8. Isprobavanje novih recepata
Ljeti smo izbjegavali paljenje pećnice kada to nije bilo neophodno, no s nižim temperaturama čak i godi toplina koja se širi domom nakon kuhanja ili pečenja kolača.

Sada je idealno vrijeme da isprobate neki od jesenskih recepata koje ste uvijek željeli, ali ste ih stalno odgađali. Primjerice, zašto ne biste pokušali naučiti kako se radi popularni pumpkin spice latte ili pita od jabuka kakvu je nekada spremala vaša baka?

9. Grad prepun događanja
S novim početcima i u grad se vraćaju mnoga kulturna i zabavna događanja, u skladu s epidemiološkim mjerama. Iskoristtite prednosi koje nudi mjesto u kojem živite ili obližnji gradovi.
Festivali domaće hrane, izložbe, književna događanja, koncerti ili samo šetnja gradom uz miris kestena nešto je što smo tako dugo čekali. Zato upijmo svaku priliku za uživanje u tome.

10. Šulja se sezona blagdana
Jednom kada uđemo u listopad, polako se osjeća u zraku sezona blagdana. Od Svih svetih, proslave Halloweena pa do prosinačkih dana, ovo razdoblje obilježava jedno posebno ozračje kakvo nije karakteristično ni za koji drugi dio godine. Prigrlite ga uživajte. Sreća je uistinu u malim stvarima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju