Birkin torba brenda Hermès predmet je želja mnogih žena svijeta. Legendarna torba dobila je ime prema britanskoj manekenki, glumici i pjevačici Jane Birkin. Evo što još morate znate o njoj


1. Za izradu jedne torbe potrebno je 48 sati rada. Birkinice se izrađuju ručno u specijaliziranim Hermèsovim radionicama, a svaku torbu radi po jedan zanatlija. Ovim ritmom može izraditi otprilike jednu torbicu tjedno.

Za izradu jedne torbe potrebno je 48 sati rada. Birkinice se izrađuju ručno u specijaliziranim Hermèsovim radionicama, a svaku torbu radi po jedan zanatlija.

2. Pretpostavlja se da u svijetu postoji oko 200.000 primjeraka legendarne torbice. Hermès više ne uzima posebne narudžbe, pa klijentice moraju čekati kada će se njihov omiljeni model pojaviti u željenoj boji u trgovini.

3. Birkinicu si može priuštiti tek rijetki jer joj prosječna cijena iznosi od 75.000 do 125.000 kuna.

Najskuplji model od krokodilske kože te sa zlatnim i dijamantnim ukrasima prodan je na aukciji u Hong Kongu za vrtoglavih 380.000 dolara.

4. Legenda kaže da je torbica stvorena nakon što je direktor Hermèsa 1981. godine u avionu susreo Jane Birkin kojoj su osobne svari ispale iz torbice. Ona mu je potom priznala da joj je potrebna praktična torba s mnoštvo prostora. Ostalo je, kažu, povijest.

5. Jane Birkin nosi jedan model torbe sve dok ga "ne izliže“. U 72. godine života navodno je imala tek 5 torbi ovog kultnog brenda.
6. Studije su pokazale da je kupnja rijetkih Birkinica bolja investicija nego ulaganje u zlato ili dionice na burzi. Vrijednost im je u zadnjih 35 godina porasla za 500 posto.

7. Svoju planetarnu popularnost Birkinice su doživjele u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Priča se kako je Victoria Beckham u to vrijeme kupila veći dio svoje kolekcije, koja navodno broji 100 komada ove torbe.

8. Nošenje Birkinice na ruci nije lagan posao. Zbog kvalitetnih materijala i ručne izrade, ova torbica može težiti i do 2 kilograma kad je prazna.

9. Hermès daje imena prema duljini i materijalu torbe. Ime Hermès 25 Birkin Bag Togo označava torbu dugu 25 centimetara koja je napravljena od togo kože. Brend koristi različite vrste kože kao što je epsom, clemence i chevre.

10. Birkinica se može iznajmiti. Za ovo zadovoljstvo na internetskoj stranici VillageLuxe treba izdvojiti 295 američkih dolara ili otprilike 1800 kuna na tjedan.