U prosincu se uz miris kuhanog vina blagdansko raspoloženje širi zrakom. Da bi ugođaj bio potpun, potrebni su nam i darovi ispod božićne jelke, a sve vas koji ne stignete osmisliti što staviti u njih podsjećamo da je knjiga uvijek dobar izbor. Za vas smo izdvojili nekoliko favorita ovisno o tome kome ste ih namjerili darovati.

Galerija Preporuke knjiga - 11 Preporuke knjiga - 12 Preporuke knjiga - 10 +10 Djevojčica i sreća Irene Orlović
ZA ONE KOJI PRVO POGLEDAJU SERIJU ILI FILM, A TEK ONDA ČITAJU KNJIGU

Male laži autorice Liane Moriarty Male laži autorice Liane Moriarty Foto: Sonja Kovač
Svi imamo prijateljice koje čitaju knjige tek nakon što budu ekranizirane i svi počnu pričati o njima. U ovoj godini ističu se dva favorita u ovoj kategoriji. Prvi je Sluškinjina priča legendarne Margaret Atwood u izdanju Lumena, čija nas je ekranizacija ostavila bez daha.

Uz bok su joj se smjestile Male laži autorice Liane Moriarty u izdanju Mozaika knjiga. Serija prema ovoj knjizi osvojila je brojne nagrade i vratila knjigu na vrhove top-ljestvica. Koju god odabrali, prijateljica koja je serije odgledala u dahu bit će više nego zadovoljna vašim izborom.

ZA ONE KOJI SU UVIJEK U POTRAZI ZA ROMANTIKOM

Preporuke knjiga - 10 Priča završava s nama autorice Colleen Hoover Foto: Sonja Kovač
Romantičnih knjiga nikada ne nedostaje, jer ljubav je ipak univerzalna stvar koja nas veže. Priča završava s nama, autorice Colleen Hoover u izdanju Naklade Neptun, roman je proglašen najboljim ljubavnim romanom u 2016. godini po izboru članova portala Goodreads. Priča o Lily Bloom prigrlit će vas od samog početka i neće vas puštati sve do kraja, usput vas nasmijavajući do suza.

Odlučite li pokloniti nešto klasičniji ljubavni roman Izdana od svih, splitske autorice Kate Mitchell u izdanju Beletre, nećete pogriješiti jer je to roman koji se čita u jednome dahu.

ZA ONE KOJI VOLE NAGRAĐIVANE KNJIGE
Ciganin, ali najljepši Kristijana Novaka Ciganin, ali najljepši Kristijana Novaka Foto: Sonja Kovač
Ona čita knjige tek nakon što osvoje nagradu jer nema puno vremena i jako pazi kako ga provodi. Odličan Ciganin, ali najljepši Kristijana Novaka u izdanju Naklade Oceanmore svakako je prvi na popisu za tu prijateljicu. Knjiga ovjenčana brojnim nagradama, za koju svi imaju samo riječi hvale i koju i sami morate pročitati ako još niste.

Također nećete pogriješiti odaberete li knjigu Uskim putom duboko na sjever autora Richarda Flanagana u izdanju Frakture, koja se okitila nagradom Man Booker.

ZA MALU PRINCEZU I NJEZINE PRIJATELJICE
Preporuke knjiga - 9 Djevojčica i sreća Irene Orlović Foto: Sonja Kovač
Najveći hit ove sezone među knjigama za djevojčice je knjiga Priče za laku noć za mlade buntovnice u izdanju Znanja. Knjiga uz koju će uživati i odrasli i djeca upoznaje nas sa životima stotinu uspješnih žena, koje nisu trebale princa na bijelome konju da bi uspjele u životu.

Na sličnome tragu je i slikovnica namijenjena nešto mlađoj publici, Djevojčica i sreća Irene Orlović u izdanju Harfe.

ZA ONE KOJI SU VEĆ SVE PROČITALI
Preporuke knjiga - 6 Kako preživjeti Božić, spisateljice Rosie Kugli Foto: Sonja Kovač
Kad god spomenete neku knjigu, ona ju je već odavno pročitala i čudi se kako vi još niste. Kako biste i nju iznenadili, odaberite jednu od dvije knjige koje će svoju premijeru doživjeti tek tijekom prosinca.

Možete birati između Kako preživjeti Božić, spisateljice Rosie Kugli, koju izdaju Ženska posla, ili Hrvatska uzvraća udarac autora Codyja McClaina Browna, koja je nastavak njegova velikog hita Propuh, papuče i punica, a izlazi u izdanju Vorto Palabre.

Obje knjige ispunjene su humorom i predstavljat će pravo osvježenje za svakog čitatelja.

ZA ONE KOJI VOLE EGZOTIČNE KRAJEVE
Preporuke knjiga - 5 Ministarstvo potpune sreće Arudhati Roy Foto: Sonja Kovač
Ovoj su prijateljici London, Pariz i New York totalno passé. Ona "brije" na gužvu Calcutte, nepreglednu prazninu Sahare. Njoj darujte Ministarstvo potpune sreće indijske spisateljice Arudhati Roy u izdanju Profil knjige ili Kupe br. 6 finske spisateljice Rose Liksom u izdanju Hena Coma.

Dok će je prva knjiga provesti cijelom Indijom i upoznati je s plejadom vrhunskih likova, druga će je povesti na putovanje transsibirskom željeznicom od Moskve do Ulan Batora u nešto manjem, ali jednako zanimljivom društvu.

ZA ONE KOJI ČITAJU SAMO MEMOARE
Preporuke knjiga - 12 Dobar sin Pascala Brucknera Foto: Sonja Kovač
U ovoj kategoriji izbor je i više nego dobar, no zadržimo se samo na dva. Prvi je Dobar sin, malo remek-djelo Pascala Brucknera, jednog od vodećih francuskih filozofa, u izdanju Algoritma, koje se ne ispušta iz ruku i čita neviđenom lakoćom.

Drugi su Ratni dnevnici 1939-1945 Astrid Lindgren, jedne od najpoznatijih svjetskih spisateljica i autorice Pipi Duge Čarape, u izdanju Disputa.

ZA POETSKE DUŠE
Preporuke knjiga - 1 Mlijeko i med Rupi Kaur Foto: Sonja Kovač
Svjedočili smo ove godine povratku poezije na svjetske top-ljestvice najprodavanijih knjiga i tako će se nastaviti i tijekom iduće godine. Na vrhu se nalazi Mlijeko i med, kanadske pjesnikije i ilustratorice Rupi Kaur, koje je u Hrvatskoj u kratkome roku izdao Stilus pa nismo dugo morali čekati na taj svjetski hit koji je pokrenuo nove trendove.

Ne smijemo zaboraviti da i mi svog konja za trku imamo, a to je Oda godinama naše Lee Brezar, u izdanju Dhar Medie, koja nas oduševljava od 2015., ali tek sad počinje dopirati do šire publike.

ZA ONE KOJI UMIRU ZA DOBRE ZAPLETE
Preporuke knjiga - 8 Žeđ autora Joa Nesboa Foto: Sonja Kovač
Pregršt je krimića i trilera koji su nas držali na rubu živaca tijekom ove godine pa je teško odabrati. Ove nas je godine novim nastavkom o svome junaku Harryju Holeu obradovao norveški pisac Jo Nesbø čiju su Žeđ objavile Fokus komunikacije, nakon što je autor četiri godine pauzirao od svojeg najpoznatijeg junaka.

Vratio nam se i prof. Langdon u novoj knjizi Dana Browna Postanak, u izdanju VBZ-a, koji vas ovaj put vode u Španjolsku. Jedan od najvećih hitova ove godine neće vas razočarati kada su u pitanju intrige i neočekivani zapleti.

ZA ONE KOJIMA SAMO FANTASTIKA POBUĐUJE MAŠTU
Preporuke knjiga - 3 Ubik autora Philpa K. Dicka Foto: Sonja Kovač
Stigao nam je i Kalibanov rat James S. A. Corey u izdanju Hangara 7, koji je drugi dio vrhunskog serijala „Prostranstvo“, prema kojem se snima i istoimena serija. Riječ je o pravoj svemirskoj operi kakvu dugo nismo imali prilike čitati i koja se ne smije propustiti.

Ako se odlučite da vaš dar ipak mora biti neki klasik, onda neka Ubik, remek-djelo Philpa K. Dicka iz 1969., u izdanju Vuković & Runjić, bude vaš prvi izbor. Podjednako intrigantan kao i godine kada je nastao, ovaj je roman neizostavna lektira za sve ljubitelje knjiga.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju