Izazov u kojemu treba izdržati 30 dana bez šećera na prvu se čini kao nemoguća misija, no pronašli smo tri recepta koja će vam pomoći u toj avanturi, ako se za nju odlučite.

Poanta ovog izazova koji se proširio po svim društvenim mrežama jest na mjesec dana izbaciti sve dodane šećere. Kako većina hrane koja se nalazi u trgovinama sadrži šećer, odlučite li se na taj pothvat, morat ćete obratiti pažnju na popis sastojaka koji se nalazi na pakiranju. No prirodni šećeri dobri su za zdravlje, a možete ih unositi i u ovom izazovu. Držeći se pravila, pronašli smo tri recepta koja će vam utažiti želju za slatkim.

1. SLADOLED OD BANANA I MASLACA OD KIKIRIKIJA

U mikseru pomiješajte dvije zrele banane koje su prethodno bile u zamrzivaču. Dodajte dvije žlice maslaca od kikirikija i jednu žlicu kakaa u prahu, pomiješajte – i sladoled je spreman za posluživanje. Ova smjesa može vam poslužiti za dvije porcije.

Sladoled od banana i maslaca od kikirikija Sladoled od banana i maslaca od kikirikija Foto: Thinkstock

2. FUDGE OD BANANA I LJEŠNJAKA 

U lončiću zagrijte pola šalice kokosova ulja, a zatim u nju stavite dvije trećine šalice kakaa u prahu. U mikseru usitnite jednu bananu, deset datulja i dodajte jednu žličicu ekstrakta vanilije. Spojite sve sastojke u jednoj posudi i miješajte dok ne dobijete jednoliku, glatku smjesu. Kolačiće možete oblikovati tako da ih stavite u kalup za led koji ste prethodno nauljili kokosovim uljem ili pak u silikonske kalupe. Nakon što su odstajali u hladnjaku dva sata, fudge kolačići spremni su za posluživanje, a možete ih držati u hladnjaku do četiri tjedna.

Fudge od banana i lješnjaka Fudge od banana i lješnjaka Foto: Thinkstock

3. SORBET OD LUBENICE

Za ovaj recept dovoljna vam je jedna polovica lubenice. Nakon što je očistite od koštica, ustinite je štapnim miskrerom te dodajte pola cijeđene limete. Smjesu stavite u zamrzivač i svakih sat vremena izvadite i promiješajte, i to ponavljajte dok ne dobijete teksturu sladoleda.

Sorbet od lubenice Sorbet od lubenice Foto: Thinkstock

U ovom izazovu pomoći će vam trgovine zdrave prehrane kao što su bio&bio s linijom Ekozona, dm s dmBio i Interspar sa svojom linijom Natur*pur. U tim trgovinama, koje možete pronaći u velikim trgovačkim kompleksima poput Arena centra, vjerojatnije je da ćete pronaći i proizvode bez rafiniranih šećera.
 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju