Koža je osjetljivi materijal i takvu odjeću najčešće nosimo u kemijsku čistionicu. No, uz pomoć nekoliko sastojaka koje gotovo svatko ima kod kuće možete ju brzo i jednostavno očistiti


Ako je jakna napravljena od kvalitetne kože, riječ je o skupom komadu odjeće za čije održavanje možete potrošiti pravo malo bogatstvo. Naime, ne možete je samo baciti u perilicu rublja i oprati.

No ne morate je nositi niti na kemijsko čišćenje. Kožnatu jaknu možete očistiti ako pomiješate malo tople vode i deterdženta za suđe. Umočite mekanu krpicu u tu tekućinu, ocijedite i prebrišite jaknu.

Uvijek prije pranja provjerite etiketu na kojoj piše kako očistiti kožnatu jaknu te tehniku čišćenja uvijek prvo provjerite na manjem unutarnjem dijelu jakne.

Iako je ova tehnika vrlo jednostavna, morate znati da je koža jako osjetljiva te ju nikada ne smijete snažno trljati da se površinski sloj ne ošteti.

Jednako tako, nemojte nikada koristiti izbjeljivač kako bi očistili kožu jer može postati iznimno suha, pa čak i popucati. Ne koristite previše vode jer će ju koža upiti i može ostati ružna mrlja.

Uvijek prije pranja provjerite etiketu na kojoj piše kako očistiti kožnatu jaknu te tehniku čišćenja uvijek prvo provjerite na manjem unutarnjem dijelu jakne.

Kako biste očistili mrlje koje su nastale na vašoj kožnatoj jakni, poslužite se i sljedećim sastojcima:

1. Pasta za zube
Na mrlju nanesite malu količinu paste za zube, samo pazite da nije riječ o gel pasti. Uzmite mekanu krpicu i lagano trljate sve dok mrlja ne nestane. Nemojte jako strugati jer možete oštetiti površinski sloj kože. Ostatak paste s jakne uklonite čistom i vlažnom krpicom.

2. Medicinski alkohol
Ako vam je jaknu zahvatila plijesan pomiješajte malo medicinskog alkohola i vode u omjeru 1:1. Umočite krpicu i dobro je ocijedite, a zatim prebrišite željeno područje. S drugom vlažnom krpicom ponovno prebrišite isto mjesto.

Zatim nanesite odgovarajući omekšivač za kožu kako bi spriječili isušivanje i pucanje kože i učinili je malo otpornijom na buduće mrlje. Ako pri ruci nemate takav proizvod, napravite ga sami. Pomiješajte ocat i laneno ulje u omjeru 1:2. Nanesite na kožu i čekajte 15 minuta, a zatim polirajte s čistom krpicom dok koža ne postane sjajna.

3. Soda bikarbona
Masne mrlje i mrlje od znoja na kožnoj jakni možete riješiti uz pomoć soda bikarbone. Nježno trljajte mrlju s vlažnom krpicom. Pustite neka odstoji nekoliko sati preko noći, a zatim ju prebrišite s mekanom krpicom i osušite s papirnatim ručnikom.

4. Odstranjivač laka za nokte
Mrlje od tinte na kožnoj jakni riješite uz pomoć odstranjivača laka za nokte koji nanesite na štapić za uši. Nemojte trljati po mrlji jer se tinta može razliti po jakni. Lagano pritisnite štapić o mrlju, a nakon toga prebrišite prvo čistom i vlažnom krpicom, a zatim suhom krpicom.

Pročitajte i kako sami možete očistit jaknu od brušene kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju