Dodjela Oscara najvažnija je noć u godini za filmsku industriju, ali ponekad filmska ostvarenja ostanu u sjeni modnih izdanja poznatih dama

Galerija Angelina Jolie u haljini modne kuće Versace 2012. godine Angelina Jolie u haljini modne kuće Versace na pozornici Kodak teatra Bjork i njezina legendarna haljina u obliku labuda +3 Gwyneth 1999. godine u haljini Ralpha Laurena Kada je Angelina Jolie 2012. godine prošetala crvenim tepihom Kodak teatra uoči 84. dodjele Oscara, svi su ostali zapanjeni.

Slavna glumica nosila je crnu baršunastu haljinu modne kuće Versace s visokim prorezom koji je stalno naglašavala pokazujući svoju nogu u velikom iskoraku. Haljina, ali i njezina noga postali su viralni hit koji se do danas pamti.

A pamtite li možda koje je filmsko ostvarenje na istoj dodjeli dobilo nagradu za najbolji film? Samo okorjeli filmoljupci koji uživaju u pamćenju tih podataka sjećaju se da je Oscara osvojila francuska nijema crno-bijela romantična komedija "The Artist".
Angelina Jolie u haljini modne kuće Versace na pozornici Kodak teatra Angelina Jolie u haljini modne kuće Versace na pozornici Kodak teatra Foto: Getty Images
Nije ovo prva situacija u kojoj je modno izdanje poznatih dama bacilo u sjenu nagrađene filmske naslove do te mjere da se i danas više priča o haljinama nego o filmovima. Neka ostvarenja jednostavno nisu izdržala test vremena niti dobila status kultnih filmova pa su zato pala u zaborav, a ponekad su haljine poznatih dama bile toliko specifične da su postale dio pop kulture.

Nitko danas ne osporava kvalitetu filma "Gladijator" koji je 2001. nagrađen za najbolji film, ali kao trenutak za pamćenje s te dodjele nametnula se haljina islandske pjevačice Bjork. Kreacija dizajnera Marjana Pejoskog u obliku labuda bila je meta modnih kritika, a medijski naslovi nakon dodjele bili su rezervirani za Bjork, a ne za "Gladijatora".
Bjork i njezina legendarna haljina u obliku labuda Bjork i njezina legendarna haljina u obliku labuda (Foto: AFP)
Američka glumica Gwyneth Paltrow 1999. godine osvojila je Oscara za glavnu ulogu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare". Taj film Johna Maddena iste godine osvojio je nagradu za najbolji film, po mnogima nezasluženo s obzirom na sjajnu konkurenciju u kategoriji.

Film je do danas pao u zaborav, ali zato se i dalje priča o ružičastoj haljini Ralpha Laurena u kojoj je Gwyneth primila svog prvog i jedinog Oscara.
Gwyneth 1999. godine u haljini Ralpha Laurena Gwyneth 1999. godine u haljini Ralpha Laurena (Foto: Profimedia)
Film "Crash" potpuno neočekivano osvojio je Oscara za najbolji film 2006. godine. Čak je i redatelj Paul Haggis kasnije priznao kako smatra da njegovo ostvarenje nije zaslužilo nagradu.

Iste godine u toj prestižnoj kategoriji nominiran je i film "Brokeback Mountain", dirljiva ljubavna priča o dva kauboja koja je dosegnula status kultnog filma, prije svega zahvaljujući sjajnim izvedbama glumačke ekipe koja je 2006. dominirala na Oscarima u glumačkim kategorijama.
Heath Ledger i Michelle Williams na dodjeli Oscara 2006. godine Heath Ledger i Michelle Williams na dodjeli Oscara 2006. godine (Foto: Getty Images)
Tako je Michelle Williams nominirana za najbolju sporednu žensku ulogu, a na dodjelu je došla s partnerom Heathom Ledgerom koji je za isti film dobio nominaciju u kategoriji najbolje muške uloge.

Prelijepa Michelle oduševila je modne kritičare u žutoj haljini Vere Wang, tada neočekivanom izboru za pojavljivanje na crvenom tepiju. Kada se radi o oskarovskim haljinama, paleta boja rijetko je riskantna, a Michelle je 2006. godine napravila velik pomak po tom pitanju odabirom jarke i upečatljive nijanse. Njezinu haljinu modni stručnjaci i danas izdvajaju kao jednu od najljepših ikad viđenih na oskarovskom crvenom tepihu.
Michelle Williams u haljini Vere Wang Michelle Williams u haljini Vere Wang (Foto: Getty Images)
Među najkontroverznije haljine u povijesti Oscara spada "gola" haljina Boba Mackieja u kojoj je Cher 1988. godine primila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu "Moonstruck". Baš kao i u prethodnim slučajevima, danas se više priča o njezinoj haljini nego o filmu "The Last Emperor" koji je iste godine osvojio priznanje za najbolji film.
Cher Cher (Foto: Guliver/CoverImages)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju