Stavljanje vlastitih potreba na prvo mjesto neki bi opisali kao sebičnost, ali to je zapravo najbolja stvar koju dugoročno možete napraviti za sebe.

 

1. Vaše zdravlje ovisi o tome

Stres i nedostatak sna oslabljuju naš organizam, pa postajemo podložniji raznim zdravstvenim problemima i bolestima. Često sami sebe toliko preopteretimo svakodnevnim obvezama da ne uspijevamo pronaći ni pola sata za odmor, a kamoli za hobi koji nas veseli i relaksira. Zbog toga naposljetku pati naše fizičko, ali i psihičko zdravlje.

2. Posao može i mora pričekati

Posao vam nikada ne smije postati prioritet ili biti središnja točka oko koje se okreće vaš cijeli život. Radne obveze moraju pričekati kada su u pitanju važne stvari. Nemojte odgađati liječničke preglede zbog posla i uvjeravati se kako se ništa neće dogoditi ako malo pričekate s nekom važnom pretragom koju ste odavno trebali napraviti.

Možda vam se čini da neki projekt na kojem radite zahtijeva sto posto vaše pažnje, pa na njega trošite i svoje slobodno vrijeme, ali upravo je to pogrešan potez koji mnogi rade. Posao je posao, a slobodno vrijeme koristite kako biste se odmorili od njega.

3. Imat ćete kvalitetniju ljubavnu vezu

Nema ništa loše u tome da vodite računa o potrebama svojeg partnera, ali ako to radite nauštrb vlastitih potreba, dugoročno će vaša veza izgubiti na kvaliteti. Ako ne naučite jasno i glasno izražavati svoje sumnje, osjećaje i želje, nakon nekog vremena osjećat ćete se zanemareno i zapostavljeno.

4. Bit ćete bolja prijateljica i majka

Mislite da vaša obitelj ili prijatelji ne primjećuju da ste nervozni, umorni, razdražljivi? Varate se, oni itekako znaju prepoznati kada se osjećate loše. Ne možemo uvijek svi biti sjajno raspoloženi i trenuci nervoze sasvim su uobičajena stvar. Međutim, kada smo u stanju kroničnog stresa, onda smo skloni pretjerano emotivnim reakcijama i ne vidimo stvari u pravom svjetlu.

Slika nije dostupna Zamor suosjećanja: Može li previše brige za druge biti štetno za nas?

To može dovesti do brojnih nesporazuma, bespotrebnih rasprava, pa čak i svađa. Zato pazite na sebe, priuštite si svakodnevno barem pola sata kada ćete se povući u svoj svijet, opustiti misli, udahnuti punim plućima i napuniti baterije za ostatak dana. Ne zaboravite, kada ste sretni, onda ste najkorisniji svojim najmilijima.

5. Postići ćete unutarnji mir

Nemojte osjećati krivnju zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Imate potpuno pravo sebi biti prioritet i ostvariti se u svakom pogledu. Naposljetku, tako ćete postati bolji čovjek, osvijestiti svoje interese i potrebe te ćete ostvariti toliko željeni unutrašnji mir kojem svi težimo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju