Pripreme za novu akademsku godinu u punom su zamahu, a u tome važno mjesto zauzima najčešće i selidba u drugi grad, bilo u studentski dom ili podstanarstvo.

Galerija I uz mali budžet, studentska soba može biti ugodno mjesto - 4 I uz mali budžet, studentska soba može biti ugodno mjesto - 3 I uz mali budžet, studentska soba može biti ugodno mjesto - 2 +1 I uz mali budžet, studentska soba može biti ugodno mjesto - 1 U oba slučaja važno mjesto pripada sobi u kojoj ćete provoditi mnogo vremena za knjigom i računalom. Kako bi vam bilo što ugodnije i funkcionalnije, nije naodmet posvetiti pažnju uređenju sobe baš po vašem ukusu. Dakako, uz studentski budžet.

Evo kako ćete svoju studentsku sobu učiniti poželjnim i ugodnim mjestom uz vrlo malo potrošenog novca.

Praktičnost prije svega
Studentska soba, posebno ako se nalazi u studentskom domu, ima višestruku funkciju. Ona je spavaća soba, dnevni boravak, radna soba i blagovaonica u jednom. Zato je važno da ispunjava i sve te funkcije. Čak i ako se nalazite u stanu s cimerima, postojat će trenuci u kojima ćete se željeti maknuti od svih i zato trebate imati na umu i praktičnost.

Ne unosite u sobu stvari koje vam ni najmanje nisu nužne, poput sve odjeće koju posjedujete, knjiga koje niste taknuli godinama, ali se zaklinjete da ćete ih pročitati na prvi slobodni dan i slično.

Ponesite sa sobom najdraži predmet iz svog doma. Pružit će vam utjehu i dati snagu u trenucima kada 'zagusti'.

Umjesto toga ponesite sa sobom kuhalo za vodu (jer će vam itekako trebati litre kave prije spremanja ispita), vlažne maramice, nešto hrane koja može stajati i u sobi, svjetiljku, košaru ili vreću za rublje, posteljinu, udoban jastuk i slično.

Inspirativan kutak za učenje
Jednako je važno posvetiti pažnju i konkretnom mjestu na kojem ćete učiti, odnosno radnom stolu. Učinite ga poželjnim i inspirativnim mjestom. U trgovinama diljem Hrvatske možete naći vrlo jeftine dekoracije koje će stol učiniti čarobnim mjestom. Ploča iznad stola, stalak za pribor u najdražim bojama te umjetna ili prava biljka učinit će radni stol udobnim kutkom uz koji produktivnost neće izostati.

Također je važno i da imate dovoljno prostora za odlaganje knjiga. Ako soba ne nudi opcije za postavljanje police, a ladica i spremišta naprosto nema, poslužite se pletenim košarama ili platnenim kutijama i u njih posložite knjige. Platnene kutije vrlo su pristupačne cijene te su najčešće sklopive pa ih možete lako pospremiti kada ih ne trebate.

Ne zaboravite ni na udobnu stolicu. Ako one koje se nude u stanu ili studentskoj sobi nisu ni najmanje udobne, pokušajte im dodati jastućić ili dekicu.

Privremene tapete
Ako ste naišli na namještaj star desetljećima, što je i uglavnom slučaj u iznajmljenim stanovima, možete ga privremeno uljepšati samoljepljivom tapetom. Takve tapete često se mogu naći u našim trgovinama, a vrlo ih jeftino možete nabaviti i na Amazonu i eBayu. Njima možete prekriti radni stol ili ormare, a kada se iseljavate, vrlo se lako uklanjaju, bez oštećivanja samog namještaja. Možete birati između tisuća uzoraka, pa čak i onoga prirodnog drva ili mramora.

Žaruljice za vilinski dodir
Za posebni ugođaj u sobi, posebno u jesenskim i zimskim mjesecima koji su pred nama, predlažemo upotrebu žaruljica. One se doista mogu naći u svakoj trgovini koja prodaje predmete za uređenje doma, a možete birati između onih s tradicionalnim kabelom ili na baterije.

Prednost žaruljica na baterije jest ta što ih možete smjestiti bilo gdje u sobi, ne obazirući se na dostupne izvore struje. Uz dodatak udobnog jastuka i dekice u omiljenoj boji to će postati vaša prava mala oaza.

Najdraži predmet iz doma
No studentski život ima i svoju drugu stranu. Iako se uglavnom sastoji od učenja, učenja, učenja i zabave, studiranje u drugom gradu daleko od doma zasigurno će u vama probuditi i nostalgiju, posebno ako ste jako bliski sa svojom obitelji i prijateljima iz djetinjstva i škole.

Studentska soba ima funkciju spavaće, dnevne i radne sobe pa treba misliti i na višestruku funkcionalnost.

Zato sa sobom ponesite najdraži predmet koji će vas podsjećati na dom i činjenicu da ni studiranje ne traje vječno. Bilo da je to fotografija u posebnom okviru, jastuk bez kojeg ne možete zaspati ili nešto treće, ponesite to sa sobom. Donijet će vam određenu dozu sigurnosti i dati vam vjetar u leđa kada zagusti.

I ne zaboravite, studiranje je unatoč svemu najljepše životno razdoblje. Zato uredite svoj mali kutak kako najbolje možete i naprosto uživajte u svemu što vam studentski život nosi.

A da biste ga uistinu iskoristili, pročitajte i o životnim lekcijama za koje bi jedna nekadašnja studentica voljela da ih je znala ranije.

I uz mali budžet, studentska soba može biti ugodno mjesto - 4 I uz mali budžet, studentska soba može biti ugodno mjesto - 4 (Foto: Living4Media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju