Trudnoća je čarobno iskustvo, ali ono sa sobom donosi i strahove i strepnje koje mnoge trudnice osjećaju tijekom devet mjeseci blaženog stanja. Buduće mame, naročito ako je riječ o prvoj trudnoći, boje se hoće li s trudnoćom i bebom biti sve u redu. Ipak, ako se trudnica zdravo hrani, dovoljno kreće i vodi računa o prenatalnoj brizi nema razloga da strahuje zbog idućih pet stvari već se treba opustiti i uživati u trudnoći

Trudnice bi se trebale prestati brinuti oko toga da će...

1. ...imati spontani pobačaj
Većina spontanih pobačaja događa se u prvih 10 do 12 tjedana trudnoće i nemoguće ih je spriječiti jer je riječ o slučajnim genetskim abnormalnostima. Stoga nema smisla razbijati glavu time.

Ipak, rizik od spontanog pobačaja može se smanjiti izbjegavanjem nikotina općenito te održavanjem zdrave tjelesne težine. Krvarenje i bol u ranom periodu trudnoće znakovi su zbog kojih bi se trebalo obratiti liječniku. Ako se spontani pobačaj i dogodi to ne povećava šanse da će se isto dogoditi u idućoj trudnoći.

Kod oko deset posto trudnoća dogodi se prerani porod, a ta opasnost može se spriječiti tako da se tijekom trudnoće žena ne udeblja previše te da drži pod kontrolom krvni tlak i dijabetes

2. ...udariti se u trbuh i ozlijediti dijete
Gotovo je nemoguće ozlijediti dijete ako se udarite u trbuh jer je fetus okružen s velikom količinom amnijske tekućine koja ga štiti.

3. ...roditi prerano
Veća mogućnost preranog poroda postoji kod žena koje su već rodile dijete prije termina, kod žena koje nose blizance ili više djece i kod žena koje dožive puknuće membrane ili krvarenje, ali hoće li do preranog poroda doći ne može se predvidjeti ni u kojem slučaju.

Kod oko deset posto trudnoća dogodi se prerani porod, a ta opasnost može se spriječiti tako da se tijekom trudnoće žena ne udeblja previše te da drži pod kontrolom krvni tlak i dijabetes, dva zdravstvena problema koja mogu izazvati prerani porod. Ali prosječna žena ne bi trebala brinuti o tome da će imati trudove prije 37. tjedna.

4. ...pupčana vrpca omotati se bebi oko vrata
Kada se pupčana vrpca omota bebi oko vrata ne znači da treba paničariti jer se to događa kod čak 25 posto trudnica. Amnijska tekućina pruža dovoljno međuprostora između pupčane vrste i bebe. Vrlo rijetko se pupčana vrsta omota nekoliko puta što može uzrokovati probleme, ali to su iznimke.

5. ...trebati hitni carski rez
Hitni carski rez (unutar 30 minuta) potreban je ako bebini otkucaji srca nisu dovoljno jaki, ako se posteljica odvoji od zida maternice ili ako se dogode problemi s pupčanom vrpcom, ali takvi slučajevi izuzetno su rijetki. U velikoj većini porodi prođu u najboljem redu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju