Osobe koje se odluče na prehranu u kojoj je naglasak na namirnicama s malim udjelom ugljikohidrata često se znaju prevariti misleći kako takvu hranu mogu konzumirati bez granice. Iako su ove namirnice i dalje u nižem rangu po udjelu ugljikohidrata, s njihovom konzumacijom ne biste smjeli pretjerivati ako želite održati zdrav način prehrane.

 

1. Orašasti plodovi i sjemenke
Ove su namirnice hranjive, fine i sadrže nizak udio ugljikohidrata. Međutim, dok neke namirnice poput sjemenki lana i chia sjemenki imaju vrlo malo ugljikohidrata, namirnice poput indijskih oraščića i lješnjaka zapravo sadrže više ugljikohidrata.

2. Sir
Dobra stvar kod prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata jest što možete jesti sir. No ne u neograničenim količinama. Mozzarella, brie i kremasti sirevi sadrže niži udio ugljikohidrata za razliku od prerađenih sireva u kojima je taj udio puno viši.

3. Vrhnje
Kod ove namirnice morate biti oprezniji pri čitanju oznaka. Naime, čest slučaj s vrhnjem zna biti ignoriranje podataka na pakiranju, što dovodi do "pretrpavanja" ugljikohidratima. Iako se pakiranje možda čini malim, to ne znači da ne biste trebali provjeriti koliko grama ugljikohidrata sadrži.

Iako su ovo namirnice koje i dalje sadrže niži udio ugljikohidrata, pri njihovoj konzumaciji ne treba pretjerivati

4. Povrće
Naravno da je povrće itekako zdravo za nas. No s konzumiranjem određenih vrsta povrća ne treba pretjerivati. Određeno korjenasto povrće poput cikle i pastrnjaka prepuno je ugljikohidrata. Također, nemojte pretjerivati ni s tikvama, rajčicama i patlidžanima.

5. Voće
Kod voća samo nemojte smetnuti s uma da zna biti puno šećera, a ako baš tražite voće koje sadrži najmanje šećera, to je onda bobičasto voće. Naravno, bez obzira na to kakvo voće konzumirate, pripazite na porcije jer se određena količina šećera može brzo nakupiti.

6. Umaci i začini
Iako su jako fini, konzumaciju nekih začina i umaka treba "držati na oku". Naime, žlica kečapa u sebi sadrži čak jednu čajnu žličicu šećera. Stoga obavezno pročitajte podatke koji se nalaze na ambalažama začina.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju