Želite vježbati, ali teško vam je pokrenuti se? Niste jedini. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći na tom putu. Ako ste u potrazi za motivacijom, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da je pronađete i da (napokon) zavolite vježbanje.

1. Promijenite tip vježbanja

Možda vam treninzi teško padaju jer stalno radite isti tip vježbi i nedovoljno mijenjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, promijeniti i tip vježbi i rekvizite), a možda jednostavno morate promijenite sport kojim se bavite.

Možda je, primjerice, joga bolja opcija za vas od trčanja. Provjerite malo što se nudi, isprobajte nešto novo i sigurno ćete pronaći aktivnost koja će vam najviše odgovarati i s kojom nećete imati problem da se morate natjerati na trening.

2. Psihotrik: budite sam svoj trener

Osnove psihilogije nas uče da čovjek mora voljeti samog sebe i u prvom redu biti sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Tjelovježba ili bavljenje sportom je, uz pravilnu prehranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopće doći na trening, postanite sam svoj trener.

Zamislite što biste voljeli da vam trener sada kaže, što biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lijepo podignite kažiprst i sami sebi recite "E, vježbat ćeš! Nema izgovora!"

Napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, što i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe nagrađivati nečim što volite.

3. Dodajte glazbu ili čak film

Uz dobru glazbu ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bit ćete motiviraniji za vježbanje. Stavite slušalice i pustite si najdraže pjesme ili jednostavno uključite zvučnike.

Ako vježbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite si neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vrijeme brže proći i duže ćete izdržati.

Slika nije dostupna Možemo mi to! Koliko minuta dnevno morate hodati da biste smršavjeli (i održali kilažu)?

4. Pratite napredak

Napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, što i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe nagrađivati nečim što volite. Želite li izgubiti kilograme, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno tjelesne mjere, što ste jeli, te bilježite pijete li dovoljno vode.

5. Vježbajte u dobrom društvu

U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Primjerice, ako dio vaših aktivnosti čine šetnje u prirodi, pozovite prijateljicu da vam se pridruži. Isto vrijedi i za trčanje, bicikliranje, rolanje... Na taj način ćete motivirati jedna drugu da ne odustanete, a imat ćete i društvo za razgovor.

Slika nije dostupna Samo 10 minuta: Brzi trening s vježbama koje će utegnuti cijelo tijelo

Slika nije dostupna Bicikliranje i mršavljenje: Plan s kojim je moguće gubiti i kilogram tjedno

6. Natječite se

Sudjelovanje u nekom natjecanju dobar je motiv da se trudite još više i to ne mora biti nkakvo službeno organizirano natjecanje. Dovoljno je da udružite snage s prijateljicama i natječete se međusobno., primjerice tko će u roku od mjesec dana moći napraviti više trbušnjaka u jednoj minuti. Da bi motivacija bila još i veća možete odrediti i nagradu za pobjednicu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju