Tijekom trudnoće buduće mame čut će jako puno savjeta i novih informacija, no postoje i one informacije koje se često znaju izostaviti iz razgovora. Stoga donosimo sedam činjenica koje nitko ne kaže novim mamama o prvim tjednima majčinstva

1. Krvarit ćete nekoliko tjedana nakon poroda
Nakon poroda dolazi do krvarenja koje izgleda isto kao i ono tijekom menstrualnog ciklusa. To može potrajati nekoliko tjedana nakon poroda i tijekom tog vremena nosit ćete uloške. Riječ je o sasvim normalnom procesu, no svakako se obratite svom liječniku ako ste zabrinuti.

2. Izgledat ćete trudno iako to više niste
Žensko tijelo nakon porođaja neće se odmah vratiti u ono stanje prije trudnoće. Vaš trbuh može nakon porođaja izgledati okruglo i natečeno, a to nije vezano samo uz težinu. Naime, potrebno je vremena kako bi se maternica stegnula.

3. Dojenje nije intuitivno

Tijekom trudnoće buduće mame čut će jako puno savjeta i novih informacija, no postoje i one informacije koje se često znaju izostaviti iz razgovora

Dojenje je nešto što ćete naučiti kroz praksu te nema baš puno veze s intuicijom. Princip pokušaja i pogreške bit će nezaobilazan tada, a dobro je savjetovati se s prijateljicama koje su već prošle kroz ovaj proces i s raznom literaturom. Također, nikako nemojte ignorirati bol ako ju osjetite.

4. Shvatit ćete da je vaš život prije djeteta zauvijek završen
Postojat će jedan trenutak kada ćete u potpunosti shvatiti da se ne možete vratiti u prošlost i da je vaš život prije djeteta zauvijek završen. To shvaćanje bit će pomalo strahovito i iscrpljujuće jer se upuštate u potpuno novi život. No nemojte se sramiti ako se s vremena na vrijeme sjetite dobrih, starih dana.

5. Ponekad ćete provjeravati dijete svakih pet sekundi
S druge strane, to da ste postali mama činit će se toliko nestvarnim da ćete jednostavno svaki budni trenutak koristiti kako biste ste uvjerili da je beba u redu. Zato ćete se vjerojatno svakih pet sekundi podsjećati na to da ste odgovorni za to malo čudo i provjeravati je li sve u redu.

6. Nećete željeti izaći van iz kuće
Ne brinite, to je sasvim normalno jer ste nova mama. Naravno da ćete izaći van, ali nema potrebe za žurbom. Važno da je prvo stvorite rutinu unutar doma, da provodite vrijeme s bebom, da se osjećate ugodno i da uživate u udobnosti vlastitog doma.

7. Pretraživat ćete internet zbog svake sitnice
Vaše dijete učinit će nešto čudno i vi ćete se odmah zabrinuti te ćete posegnuti za internetskom tražilicom kako biste saznali sve što možete u tom trenutku. Takvo pretraživanje obavljat ćete u svako doba dana i noći te zbog baš svake sitnice.

Pogledajte 12 grešaka koje se omaknu svim novim roditeljima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju