Uzroci bolova u trbuhu mogu biti raznorazni, od problema s probavom i grčeva do bolova uzrokovanih menstrualnim problemima. Zanimljivo je i da gastroenterološki problemi čak šest puta češće pogađaju žene od muškaraca. Što god uzrokovalo bolan trbuh slijedećih devet prirodnih lijekova može vam pomoći da taj nelagodan osjećaj brzo ublažite ili potpuno uklonite

1. Đumbir
Osim svojih protuupalnih svojstava i drugih dobrobiti za zdravlje, đumbir pomaže kod nadutosti, poboljšava probavu i ublažava bol u trbuhu. Svježi đumbir je najmoćniji i od njega možete napraviti super zdravi čaj.

Ogulite jedan manji gomolj đumbira i narežite ga na tanke šnite. U 4 dcl vode kuhajte đumbir oko 15 minuta, zatim ugasite vatru, pustite da odstoji još pet minuta te izvadite đumbir i čaj je spreman za konzumaciju. Po želji zasladite.

2. Sladić ili komorač
Ove dvije biljke vrlo su sličnog okusa, a sadrže ih mnogi biljni čajevi. Volite li sirovi komorač možete i žvakati komad svježeg gomolja kako biste poboljšali probavu i izbjegli nadutost nakon jela. Konzumira li se u velikim količinama sladić povećava krvni tlak, a može i iziritirati čir pa ako vas to brine provjerite popis sastojaka na biljnom čaju kako biste znali kolika je količina sladića.

Osim svojih protuupalnih svojstava i drugih dobrobiti za zdravlje, đumbir pomaže kod nadutosti, poboljšava probavu i ublažava bol u trbuhu

3. Kamilica
Osim što smiruje bolan trbuh, kamilica smiruje i živce jer djeluje kao blagi sedativ. Stoga ako ne možete zaspati zbog boli u trbuhu domaći čaj od sušenih cvjetova kamilice mogao bi biti najbolji lijek, a poslužit će i kupovni čaj u vrećici. Dodajte mu limuna za još bolji učinak i okus.

4. Limunova voda
Limun je jedna od najsvestranijih voćki što znači da ga se može koristiti na mnogobrojne načine i za razne svrhe. Za ovu svrhu koristite ga tako da iscijedite pola limuna u šalicu tople vode. Nemate li svježi limun možete upotrijebiti i limunov sok, ali u tom slučaju u vodu uspite samo dvije, tri žličice soka.

5. Topla zasoljena voda
Ovim kućnim pripravkom najčešće se liječi bolno grlo, ali isto tako blagotvorno djeluje i na bolni trbuh. Čaši tople vode dodajte žličicu soli i popijte što brže možete kako bi pripravak što bolje djelovao. Topla zasoljena voda ne preporuča se ako imate neke druge zdravstvene tegobe poput visokog krvnog tlaka.

6. Prepečeni tost
Bol u trbuhu možete osjećati i ako ste pretjerali s alkoholom. U tom slučaju pojedite prepečeni, odnosno zagorjeli tost koji će upiti alkohol i neutralizirati toksine. Tost, ali normalno pečeni, također je dio dobro poznate dijete kojom se kod djece liječi bolan trbuh i proljev, a koja još sadrži i banane, rižu i naribane jabuke. Ta kombinacija može djelovati i kod odraslih.

7. Topli oblog od riže

Toplina je je jedan od najboljih načina za smirivanje bolnog trbuha, naročito ako imate grčeve. Sami možete napraviti mali termofor, odnosno topli oblog tako da staru, što deblju čarapu napunite sirovom rižom.

Zavežite čarapu, ali ne prečvrsto kako zrna riža ne bi bila previše stisnuta. Stavite je u mikrovalnu pećnicu jednu minutu. Pazite da oblog nije prevruć prije nego ga stavite na trbuh. Umjesto riže možete koristiti i sjemenke lana kojima treba malo duže da se zagriju, ali zato i duže ostaju tople.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju