Pola limuna iscijeđenog u čašu mlake vode blagotvoran je napitak za kojim žudi naše tijelo. Doznajte što sve može samo jedna čaša limunske vode natašte i zašto je svi trebamo piti.

 

1. Jača imunitet

Limun je krcat vitaminom C, koji pomaže u borbi s virozama i jača imunitet. Sadrži i kalij, koji kontrolira krvni tlak te djeluje protuupalno. Savšen je u borbi protiv astme i drugih bolesti dišnih puteva. Pomaže željezu da se apsorbira u tijelu.

2. Djeluje kao antioksidans

Direktan unos te čarobne tekućine u želudac čisti tijelo od toksina te time sprečava nastajanje kancerogenih, abnormalnih stanica u tijelu te njihovo razvijanje.

3. Čisti kožu

Limunska voda natašte djeluje kao antioksidans te tijelo čisti od slobodnih radikala koji mu štete. To utječe i na stanje kože, koja je svakodnevno izložena negativnim vanjskim utjecajima. Djeluje i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, usporava proces starenja kože i revitalizira kožu.

4. Poboljšava probavu

Limunska kiselina djeluje pozitivno na probavu. Sprečava nastajanje želučanih tegoba i grčeva jer balansira kiseline u želucu koje su potrebne za normalno odvijanje probave. Izvrstan je saveznik u borbi protiv nadutosti i žgaravice. Limunska voda čisti jetru te djeluje antiseptički, zbog čega ''čisti'' crijeva od toksina koji se nakupljaju na stijenkama crijeva.

5. Pomaže kod mršavljenja

Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Čaša vode s limunom odmah nakon buđenja pruža osjećaj sitosti te pomaže hrani da se brže razgradi.

6. Balansira PH vrijednosti

Limunska kiselina, kao i askorbinska kiselina, koje se nalaze u limunu alkaliziraju naš organzam, odnosno krv, te ga dovode u balans i time sprečavaju razvoj brojnih bolesti.

7. Popravlja raspoloženje

Vitamin C unesen direktno u organizam, odnosno na prazan želudac, djeluje poput energetske injekcije koja popravlja raspoloženje, budi naš organizam i pomaže u borbi protiv depresije, tjeskobe i stresa općenito.

8. Obnavlja stanice kože

Taj korisni napitak značajno djeluje na kožu, a time i pomaže u zacjeljivanju rana i obnavljanju mlade kože te kod smanjivanja vidljivosti ožiljaka. Zbog svog protuupalnog svojstva taj jutarnji napitak izvrstan je borac protiv infekcija rana i opeklina.

9. Osvježava dah

Ispijanjem vode s limunom natašte ispire se usna šupljina, koja je prepuna bakterija, uzročnika lošeg zadaha. Isto tako, ta tekućina pomaže kod zubobolje i gingivitisa te kod zacjeljivanja ranica i afti u usnoj šupljini.

10. Djeluje kao diuretik

Limfni sustav ima važnu ulogu za naše tijelo, ali i imunitet koji ga štiti. Čaša vode ujutro hidratizira tijelo i vraća izgubljenu tekućinu tijekom noći.

Slika nije dostupna Ma, može se! Pet ideja uz koje je lakše ispiti osam čaša vode dnevno

Dehidracija može uzrokovati umor, tromost i pad imuniteta, što može dovesti do zatvora, visokog tlaka i nesanice.

Isto tako, voda ispire toksine iz tijela, potiče rad bubrega te stvaranje enzima važnih za normalan rad jetre.

Voda s limunom Limunska kiselina djeluje pozitivno na probavu (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju