Loše i iskrivljeno držanje može dovesti do jakih bolova u leđima, vratu i ramenima. U nastavku pogledajte najčešće krivce za loše držanje kojih možda niste ni svjesni.

1. Saginjanje tijekom korištenja mobitela

Dok čitamo poruke na mobitelu ili surfamo internetom, najčešće glavu i vrat saginjemo prema dolje. Takav položaj stvara jak pritisak na vratnu kralježnicu. Zapamtite da mobitel ne bismo trebali držati u ravnini prsa, već u ravnini očiju.

2. Korištenje perilice za posuđe

Obuća potpuno ravnih potplata nije zdrava za naše zglobove, leđa i kralježnicu.

Ovo je još jedna tipična svakodnevna radnja koja može naštetiti našem držanju. Dugotrajno saginjanje leđa dok punimo i praznimo perilicu može uzrokovati bolove u leđima. Umjesto toga, probajte čučnuti tijekom korištenja perilice. Ako nemate velikih problema s koljenima ili iz zdravstvenih razloga ne smijete stati u čučanj, to može biti i odlična svakodnevna vježba za noge i stražnjicu.

3. Neadekvatan grudnjak za velike grudi

Grudnjaci bi trebali rasteretiti naša leđa i vrat. Ako odaberemo neadekvatan model koji ne pruža pravilnu potporu grudima, pogotovo većima, samo ćemo dodatno opteretiti te dijelove tijela. Ako vam se kopča grudnjaka na leđima stalno podiže prema gore, to znači da nemate grudnjak dobre veličine. Zbog toga grudi mogu stvoriti pritisak na kralježnicu zbog kojeg se naposljetku loše držimo i osjećamo bolove.

4. Nepravilno podizanje i držanje djece

Zaštitite svoja leđa i savijte koljena kada podižete mališane. Podizanje iz laganog čučnja smanjuje pritisak na kralježnicu. Izbjegavajte nošenje djeteta na ramenima ili pak popularnu metodu nošenja "piška lonca" jer tako iskrivljujete kralježnicu.

5. Preferirate ravnu obuću

Dok čitamo poruke na mobitelu ili surfamo internetom, najčešće glavu i vrat saginjemo prema dolje.

Obuća potpuno ravnih potplata nije zdrava za naše zglobove, leđa i kralježnicu, osim ako u pitanju nisu ortopedski modeli s ulošcima koji stopalu daju potrebno minimalno povišenje.

6. Vrtlarenje

Iako je vrtlarenje aktivnost koja sama po sebi opušta, zapravo nema tako dobar učinak na naša leđa. Tijekom vrtlarenja provodimo puno vremena u pogrbljenom položaju. Pokušajte što češće mijenjati položaj ili svako malo ustati i razgibati se kako biste smanjili pritisak na kralježnicu.

7. Prenatrpani ruksaci

Baš kao što ni klasičnu torbu ne smijemo prenatrpati stvarima, tako ni ruksak ne smijemo previše opteretiti. Oni su svakako bolji izbor od klasičnih torbi jer je pritisak na kralježnicu tijekom nošenja ravnomjernije raspoređen, ali ako je previše težak, onda poništavamo njegov dobar učinak.

Kada stavite ruksak na leđa, podesite ga tako da bude što više na leđima. Vrh ruksaka trebao bi biti u razini s velikom kosti koju osjetite u donjem dijelu vrata. Što jače stegnete naramenice ruksaka, to bolje, jer će vam ruksak biti više uz tijelo i tako ćete imati osjećaj da je lakši nego što zaista jest. Provjerite kakvu torbu trebate nositi ako vas bole leđa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju