Korištenje zaštite tijekom seksualnog odnosa znak je odgovornosti, brige za svoje tijelo i zdravlje. Mnoge žene srame se postavljati pitanja o kontracepciji svojim ginekolozima, ali za to nema nikakva valjanog razloga. U nastavku pročitajte sve što morate znati o metodama zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

 

1. Koja je najbolja kontracepcija?

Doktori se slažu kako je najbolja metoda kontracepcija za seksualno aktivne osobe takozvana dvostruka metoda. Ona uključuje korištenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti) u kombinaciji s pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom.

2. Kako mogu odabrati najučinkovitiju metodu za sebe?

Sve ovisi o vašem životnom stilu i potrebama. Netko ne može biti discipliniran i svaki dan u isto vrijeme popiti tabletu. Zato je najbolja metoda zaštite, tj. kontracepcijsko sredstvo ono koje možete koristiti točno prema uputama i dosljedno, a u odabiru će vam pomoći vaš ginekolog.

Doktori se slažu kako je najbolja metoda kontracepcija za seksualno aktivne osobe takozvana ‘dvostruka metoda’.

3. Što je to unutarmaternična kontracepcija?

To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (engl. intrauterine device – IUD) koja se u posljednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontracepcijsko sredstvo koje može trajati i nekoliko godina.

4. Zašto je moja prijateljica imala teške nuspojave nakon korištenja određene kontracepcije?

Vaša prijateljica i vi niste ista osoba, nekome jedna metoda odgovara, a drugome ne. Tako će neke žene imati problema s promjenom raspoloženja i grčevima tijekom korištenja pilule, dok će je druge koristiti bez problema.

Ako imate bilo kakvih nuspojava zbog odabrane kontracepcijske metode, obvezno se obratite svome ginekologu, otvoreno razgovarajte s njim i tražite promjenu. Ponekad će trebati više vremena da nađete metodu koja vam najbolje odgovara.

5. Trenutačno nisam seksualno aktivna, mogu li prestati koristiti pilulu?

Možete napraviti što god želite. Samo morate biti svjesni da su hormonalna kontracepcijska sredstva najučinkovitija ako se dosljedno koriste i ponekad im treba malo vremena da prorade kada ih ponovno počnete koristiti nakon određenog perioda prestanka. U tom periodu ne pouzdajte se samo u pilulu, nego obvezno koristite i kondom.

6. Postoji li razlog za korištenje pilule nevezan uz trudnoću?

Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tijekom menstruacije I obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam propisati upravo kontracepcijske pilule kako bi regulirao vašu menstruaciju.

7. Što sve moram znati o piluli za "jutro poslije"?

Ona sadrži veću dozu hormona koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i sprječava početak procesa oplodnje. Što je prije uzmete, to bolje, ali funkcionira i ako se uzme u periodu između 2 do 5 dana nakon odnosa.

Ginekološka ordinacija Donosimo odgovore na pet najčešćih pitanja koja žene postavljaju svom ginekologu Kontracepcijske pilule Što se može dogoditi? Sedam promjena u tijelu nakon prestanka uzimanja antibebi pilula Kontracepcija Bez rizika: Sve što treba znati prije početka uzimanja hormonalne kontracepcije Hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za dan poslije treba uzeti pažljivo Bez panike: Što napraviti ako preskočite kontracepcijsku tabletu?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju