Hormonalni kontraceptivi jedan su od najvećih dometa znanosti iz područja medicine, odnosno ginekologije. Mnoge su žene dobro informirane o dobrobitima i rizicima hormonalnih kontraceptiva, ali ipak je dobro ponoviti što sve žena treba znati prije nego što počne uzimati kontracepciju.

Hormonalna kontracepcija omogućila je ženama slobodno odlučivanje o svome reproduktivnom potencijalu i plodnosti, tj. omogućila je slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prošlo je više od 50 godina otkad su žene dobile lijek koji im omogućuje seksualnu slobodu i užitak u spolnosti bez straha od neželjene trudnoće, ističe ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Prije početka uzimanja hormonalnih kontraceptiva potreban je razgovor s liječnikom, a ovisno o željama pacijentice, uzevši u obzir i moguće rizike, odabire se jedan od mnogobrojnih preparata koji su sada dostupni na hrvatskom tržištu.

Postoji više vrsta hormonalnih kontraceptiva.To su: kombinirani hormonalni kontraceptivi s dva hormona, estrogenom i gestagenom-progesteronom koji se uzimaju na usta, kombinirani hormonalni kontraceptivi koji ulaze u krvotok preko kože u obliku naljepaka (flastera) ili preko tkiva rodnice u obliku vaginalnog prstena. Zatim postoji "minipill", samo s progesteronom, intrauterini uložak s gestagenom (spirala) i sredstva za hitnu kontracepciju od kojih je lijek ellaOne bezreceptan.

Hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za dan poslije treba uzeti pažljivo Bez panike: Što napraviti ako preskočite kontracepcijsku tabletu?

Hormonalni kontraceptivi mogu se uzimati u bilo kojoj fazi reproduktivne dobi ako ne postoje rizici, naročito u starijih od 40 godina. Pušenje duhana i dob veća od 35 godina ostaje kontraindikacija za propisivanje kombinirane pilule.

Odabir kontracepcije određuje se prema potrebi i podacima koje ginekolog zna o pacijentici.

Hormonalne kontraceptive ne propisujemo ženama kod kojih postoji mogućnost obolijevanja od venske tromboze, a jedini češći rizik uzimanja pilule jest venska tromboza. U korisnica pilule to je povećana učestalost za jednu do dvije žene na 10.000 korisnica. Posebno razmatramo udružene rizike (dob, pušenje, debljina, povišeni tlak, migrene, droge).

Mladim djevojkama najčešće preporučujem kombinirane hormonalne preparate prilagođene potrebi pojedine pacijentice, po principu: svakoj ženi njezina pilula. Dakle, držim se potpuno individualiziranoga pristupa, što dakako vrijedi i za sve ostale žene, govori dr. Grujić.

Kontracepcijske tablete Obratite pažnju: Dva znaka da uzimate krivu kontracepcijsku pilulu

Hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za dan poslije treba uzeti pažljivo Hitna kontracepcija: 7 najvažnijih činjenica o piluli za dan poslije

Pitanja priličnog broja žena o hormonalnoj kontracepciji, otkriva ginekologinja, povezana su s mitovima koji i danas, nakon pola stoljeća uporabe, i znanstveno utemeljenih dokaza o dobrobiti ove metode kontracepcije, mnoge žene odvraćaju od korištenja pilule. Postoje, dakako, i rizici pri uzimanju hormonalnih kontraceptiva.

Oni su dobro poznati, dapače Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je rizike u četiri grupe, pa liječnik mora utvrditi je li buduća korisnica hormonalne kontracepcije u grupi onih u kojih je pilula kontraindicirana ili rizik nadmašuje prednost uzimanja. Takvih žena ima 10 do 15 posto, kaže dr. Grujić te nastavlja:

Susrećem se jako često s neutemeljenim zabludama o negativnome učinku pilule. Primjerice, mnoge žene misle da se od nje deblja. Dakako, pilula ne pomaže pri mršavljenju jer može u nekih potaknuti apetit, pilula ne izaziva pojačanu dlakavost i akne, upravo obrnuto, liječi takva stanja, posebno neke vrste pilule.

Višemjesečni prekidi uzimanja hormonalnih kontraceptiva (da bi se tijelo 'odmorilo') nisu potrebni, dapače kontraindicirani su.

Kontracepcijske pilule Što se može dogoditi? Sedam promjena u tijelu nakon prestanka uzimanja antibebi pilula

Nadalje, pilule ne povisuju rizik za rak, a neke oblike sigurno preveniraju (rak jajnika) ili nemaju utjecaja te smanjuju rizike pojave funkcionalnih (vodenih) cisti i potrebe za operacijama. Hormonalni kontraceptivi, naravno, ne djeluju abortivno - pilula blokira ovulaciju, a ne implantaciju.

Kada žena koja uzima hormonalne kontraceptive želi zatrudnjeti, jednostavno prestane uzimati kontracepciju i, naravno, počne sa nezaštićenim spolnim odnosima.

Nikakve pauze nisu potrebne. Do ovulacije u mladih, zdravih žena najčešće dolazi već u prvome spontanom ciklusu, kaže ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju